TUŽILAŠTVO KS ISTRAŽUJE: Kako je Konaković dijelio budžetski novac, u BANU-u pokušavaju sve "POPEGLATI"

Tužilaštvo KS izvršit će sve provjere u vezi s raspodjelom novca koju su u Uredu za reviziju institucija u FBiH ocijenili kao netransparentnu.

  • Mini market

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 2

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) zaprimilo je 27. augusta informaciju Budžetskog inspektorata pri Ministarstvu finansija KS koja se odnosi na izvršeni inspekcijski nadzor utroška novca koji je, u svojstvu predsjedavajućeg Skupštine KS, dijelio šef Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković.

Tužilaštvo KS će, potvrđeno je za "Faktor" iz te institucije, izvršiti sve provjere u vezi s raspodjelom novca, koju su u Uredu za reviziju institucija u FBiH ocijenili kao netransparentnu. Za dio podijeljenog novca, navode revizori, uopće nisu dostavljeni izvještaji o namjenskom utrošku novca.

Od ukupno 117.000 KM, koliko je Konaković odlučio podijeliti za projekte "od interesa za građane KS ili doprinos razvoju i afirmaciji KS i provode se na području KS", više od polovine je pripalo Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU). Nakon niza pokušaja da se dođe do zvanične informacije o projektima BANU-a koji su toliko "fascinirali" Konakovića da je toj organizaciji dodijelio čak 60.000 KM, konačna potvrda stigla je tek u augustu ove godine.

- U Kabinetu predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS se nalazi dokumentacija navedenog udruženja. Uvidom u istu, evidentirana su tri projekta, i to: jednodnevna konferencija 'Bosna i Bošnjaci', štampanje 'Glasnika BANU-a' i održavanje Akademske večeri – navodi se u odgovoru iz Kabineta predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS na "Faktorov" upit.

Odgovor na upite o navedenim događajima od BANU-a, odnosno od izvršne sekretarke te organizacije i kandidatkinje NiP-a na predstojećim lokalnim izborima Almedine Zukorlić-Pašalić, još nisu stigli.

Međutim, na zvaničnoj Facebook stranici BANU-a je 28. augusta, dan nakon što je Tužilaštvu KS dostavljena informacija o Konakovićevoj raspodjeli budžetskog novca, objavljen tekst s internet-stranice BANU-a od 20. aprila ove godine o predstavljanju "Deklaracije BANU o BiH" i "Rezoluciji o bosanskom jeziku" u okviru projekta "Bosna i Bošnjaci", a u kojem je dodata informacija da je BANU taj projekt prijavio na Konakovićev javni poziv.

alt

Predstavljanje "Deklaracije BANU-a o BiH" održano je u subotu, 29. februara ove godine. U medijskim izvještajima s tog događaja i u izjavama aktera nigdje nije navedeno da se radi o projektu "Bosna i Bošnjaci", a taj navodni projekt se ne spominje ni u objavi na Facebook stranici BANU-a o predstavljanju "Deklaracije BANU-a o BiH".

alt

Na koji način građani KS mogu doći do "Glasnika BANU-a", za koji su izdvojili dio od 60.000 KM budžetskog novca, iz te se organizacije još nisu potrudili ponuditi bilo kakve informacije.

Od kada je u javnosti aktuelizirano pitanje uvećanja novca s kojim raspolaže predsjedavajući Skupštine KS sa 30.000 KM na više od 600.000 KM te nakon što je utvrđeno da je taj novac dijeljen osobama povezanim sa šefom NiP-a, Konaković je u javnim istupima insistirao na tezi o transparentnoj raspodjeli, ali još nije objasnio koji su to projekti BANU-a koji su ga oduševili u toj mjeri da je organizaciji iza koje stoji Muamer Zukorlić dao 60.000 KM, a nekim drugima tek 1.000 KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...