VIJEĆE MINISTARA USVOJILO STRATEGIJU ZA PROCESUIRANJE RATNIH ZLOČINA: Evo koje obaveze ona donosi tužilaštvima…

Glavni tužioci donijet će, na osnovu smjernica, obavezujuće upute u roku od mjesec dana od dana usvajanja smjernica.

  • Vijesti

  • 24. Sep. 2020  24. Sep. 2020

  • 0

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj vanrednoj sjednici Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina.

Radi se o usaglašenom tekstu kojim se, između ostalog, obavezuje Tužilaštvo BiH da će u roku od 90 dana od usvajanja Strategije dostaviti podatke o predmetima i osobama s takozvane A-liste, čije je vođenje ustupljeno entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Brčko distrikta.

Upravo su ti predmeti, koje je Haški tribunal ustupio Tužilaštvu BiH, bili kamen spoticanja zbog kojeg ministri iz reda bošnjačkog naroda nisu pristajali podržati usvajanje Revidirane strategije.

Statistički prikaz procesuiranja predmeta krivičnih djela ratnih zločina protiv osoba s A-liste trebaju sadržavati sljedeće podatke: broj lica koja su pravosnažno presuđena (uključujući podatke o vrsti presude - oslobađajuća/osuđujuća), broj lica čiji se predmeti nalaze u žalbenom postupku, broj lica koja čekaju prvostepene odluke, broj lica koja su trenutno pod istragom, broj lica protiv kojih je obustavljena istraga, broj lica protiv kojih nije pokrenut postupak, odnosno koji još nisu uzeti u rad od 2004. godine, odnosno od momenta kada su predati Tužilaštvu BiH.

Revidiranom strategijom tužilaštva su obavezana da će kao prioritetne rješavati najsloženije predmete ratnih zločina, sa posebnim fokusom na predmete s A-liste. Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH će u roku od 30 dana od dana usvajanja Revidirane strategije usvojiti smjernice za glavne tužioce o donošenju obavezujućih uputa tužiocima koji rade na predmetima ratnih zločina, kako bi ih obavezali na provedbu Revidirane strategije i uputa Nadzornog tijela, kao i njegovih preporuka, piše "Faktor".

Glavni tužioci će, na osnovu smjernica, donijeti obavezujuće upute u roku od mjesec dana od dana usvajanja smjernica.





Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...