"BIRANI MOBITEL JE TRENUTNO ODUZET": Kakve se tajne o aferi "Respiratori", ali i drugim, poznatim i nepoznatim skandalima, kriju u oduzetim telefonima Sarajlića, Novalića, Ganibegovića, Kalajdžićke?

Nema ozbiljnijih indicija da je Asim Sarajlić bio uključen u "Novalićevu" Viber grupu, ali se uveliko špekulira(lo) da su neki od članova te grupe prihvatili suradnju s Tužiteljstvom BiH u zamjenu za pravosudni progon i da je to, a ne njihova povezanost sa "Srebrenom malinom", bio razlog što ih je premijer udaljio iz svog kabineta i blizine. Ozbiljno se priča da su oni u svojim iskazima isticali kako uloga Sarajlića u ovoj aferi nije bila sasvim zanemariva, kakvom su je on i njegovi politički pokrovitelji željeli prikazati.

  • Mini market

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 2

Piše: Istraživački tim "Slobosne Bosne"

Stranačkim kolegama Asima Sarajlića, bivšeg potpredsjednika Stranke demokratske akcije, "prvog do Bakira", golem je kamen pao sa srca kada je, nakon višečasovnog ispitivanja u svojstvu svjedoka, on konačno izašao iz Tužiteljstva BiH kasno u srijedu navečer i u svom ganc novom Audiju Q7, vrijednom 200 hiljada KM, stigao među "svoje najmilije". No, s njim je došla i jedna loša, po njih potencijalno vrlo neugodna vijest: Sarajliću je tokom ispitivanja oduzet mobitel. Svakome ko poznaje dugogodišnjeg moćnika SDA, bivšeg konobara, glavnog kadrovika stranke, poznato je koliko je mobitel bio moćan i važan medij i alat u njegovoj političkoj i poslovnoj praksi te može naslutiti kakve bi sve tajne, državne, stranačke, privatne... mogli iz njega "iščeprkati" forenzičari Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji su jučer, na zahtjev tužitelja, a uz suglasnost sudije Suda BiH, preuzeli Sarajlićev mobitel.

"VOGOŠĆANSKA PETLJA"

Neko se dan nakon Sarajlićevog svjedočenja u aferi " Respiratori", tokom kojeg je ostao bez mobitela, našalio kako Bakir Izetbegović, lider SDA, koji je jučer, gostujući na jednoj televiziji, kazao kako je "prvi do njega" Sarajlić "kriv možda samo zbog jedne telefonske intervencije", neće više imati koga zvati telefonom osim supruge Sebije i familije, jer su mu svim najbližim stranačkim suradnicima oduzeti mobiteli! Prije Sarajlića, Tužiteljstvo BiH je lišilo mobilnih aparata i premijera Vlade Federacije Fadila Novalića, osumnjičenog u aferi "Respiratori", zajedno s Fahrudinom Solakom, Fikretom Hodžićem i Aleksandrom Zolakom.

Proces vještačenja mobilnog telefona, pogotovo ako je riječ o aparatu s "gustim" i "bogatim" sadržajem, kakav je besumnje bio onaj Sarajlićev, može biti dugotrajan, trajati mjesecima, pa i godinama. Možda forenzičari u njemu pronađu i poruku koju je, navodno, Asim Sarajilić poslao jednom od visokopozicioniranih dužnosnika SIPA-e na samom početku izbijanja u javnost afere s respiratorima, kada se još nije znalo skoro ništa o akterima tog događaja. Na Sarajlićevu drugarsku molbu da "posuši ovaj slučaj", inspektor mu je, kako tvrde naši izvori, odgovorio: "Nema šanse, curi na sve strane." Nije poznato je li baš na taj neoprezni Sarajlićev poziv mislio Bakir Izetbegović gostujući jučer u TV emisiji. Ali, da lider SDA i prije bilo kakvog stručnog vještačenja mobilnog telefona svog najbližeg i najodanijeg suradnika, čovjeka sa "specijalne operacije" (uglavnom "prljave" i na rubu zakona) zna šta se tu sve može pronaći, komprimitirajućeg i po njega i po stranku, u to ne treba uopće sumnjati.

Ozbiljnija istraga o aferi "Respiratori", koja je počela u maju ove godine, nekoliko dana nakon što je na sarajevski aerodrom stigla prva pošiljka 80 respiratora (od 100 ugovorenih i plaćenih) iz Kine, a koje je 15. aprila svečano dočekao federalni premijer Fadil Novalić. Tada se prvi put čulo za firmu "Srebrena malina" i njenog vlasnika Fikreta Hodžića, koji su za potrebe Vlade Federacije BiH uvezli respiratore iz Kine. Budući da su prvi tragovi vodili do Novalićevog kabineta, gdje je potpisan ugovor s Hodžićem, kojeg je kasnije "oposlila" Federalna uprava civilne zaštite, 14. maja je Tužiteljstvo izdalo nalog da se oduzmu mobilni telefoni najbližih Novalićevih suradnika, šefu kabineta Hasana Ganibegoviću i moćnoj sekretarki Vlade Editi Kalajdžić. Kalajdžićka je, inače, rodica Asima Sarajlića, što nije nevažno za ulogu veza i poznanstava u aferi s respiratorima.

FRONTMEN FADIL & VIBER GRUPA

Nepune dvije nedjelje nakon njegovih bliskih suradnika, 27. maja, oduzet je mobitel i premijeru Fadilu Novaliću. No, tokom ispitivanja u prostorijama SIPA-e on je kazao da mobitel koji mu je oduzet, nije koristio u vrijeme "počinjenja krivičnih radnji", kao ni tokom prepiske unutar članova Viber grupe. On je objasnio da je korišteni mobitel poslao u Austriju, a da mu je, zauzvrat, ustupljen novi telefon, također rabljeni. Objasnio je federalni premijer da je posrijedi rutinska radnja koju ponavlja svakog mjeseca. Ostao je nedorečen u objašnjenju kako je mobitel putovao u Austriju u vrijeme kada su i BiH i Austrija bile potpuno prometno izolirane zbog pandemije koronavirusa. 

No, u izvještaju Tužiteljstva BiH koje su prenijeli mediji tih dana, tvrdilo se da je tokom pretresa utvrđeno da je Novalić deinstalirao Viber aplikaciju sa svog mobitela, i to 17. maja, tri dana nakon što su mobiteli oduzeti od dvoje njegovih suradnika. "Ovakvim ponašanjem on je svjesno onemogućio utvrđivanje sadržaja prethodno ostvarenih komunikacija s drugim osumnjičenim i neposrednim svjedocima", stoji u izvještaju Tužiteljstva BiH.

Nema ozbiljnijih indicija da je Asim Sarajlić bio uključen u "Novalićevu" Viber grupu, ali se uveliko špekulira(lo) da su neki od članova te grupe prihvatili suradnju s Tužiteljstvom BiH u zamjenu za pravosudni progon i da je to, a ne njihova povezanost sa "Srebrenom malinom", bio razlog što ih je premijer udaljio iz svog kabineta i blizine. Ozbiljno se priča da su oni u svojim  iskazima isticali kako uloga Sarajlića u ovoj aferi nije bila sasvim zanemariva, kakvom su je on i njegovi politički pokrovitelji željeli prikazati.

Pretpostavlja se da su dosadašnjim istražnim radnjama, forenzičkim vještačenjem, ispitivanjem više od 30 svjedoka tužitelji ustanovili da uloga Asima Sarajlića zaslužuje njihovu posebnu pažnju, što se dogodilo prekjučerašnjim njegovim maratonskim  ispitivanjem, koje je završilo njegovim sudski odobrenim pretresom i oduzimanjem mobilnog telefona.

Hoće li i kome od njegovih korespondenata, suradnika i poznanika "zakukati majka" zbog sadržaja pohranjenih u mobitelu bivšeg "prvog do Bakira", vjerovatno se neće saznati tako brzo. A da je širok i utjecajan broj zainteresiranih i zabrinutih, u to ne treba sumnjati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...