DOBAR TRIK: Evo kako ugasiti samo ekran laptopa pritiskom na tipku

Ako želite brz i praktičan način kako isključiti zaslon računala bez zatvaranja poklopca, možete namjestiti tipku za uključivanje/isključivanje računala kako bi obavila taj posao za vas.

  • HiTec

  • 27. Sep. 2020  27. Sep. 2020

  • 0

Microsoftov operativni sistem Windows 10 ima zgodnu karakteristiku pomoću koje možete isključiti ekran računara pritiskom na tipku za uključivanje/isključivanje.

Ako želite brz i praktičan način kako isključiti ekran bez zatvaranja poklopca, možete namjestiti tipku za uključivanje/isključivanje računara kako bi obavila taj posao za vas, piše Make Use Of.

Kako bi promijenili funkciju koju tipka za uključivanje/isključivanje obavlja trebat ćete otvoriti karakteristike za upravljanje energijom na vašem laptopu.

  • Postavite kursor računalnog miša na sličicu baterije na taskbaru i kliknite desnu tipku miša.
  • Odaberite Power Options.
  • Odaberite koju ćete funkciju pripisati toj tipci.
  • Na raspolaganju su dvije opcije: što tipka radi dok je laptop uštekan u struju i što kad radi na baterijski pogon. Kako bi promijenili postavku prvo odlučite odnosi li se promjena na prvu, drugu ili obje spomenute opcije.
  • Potom u svakom stupcu zasebno pronađite red s tekstom When I press the power button i kliknite padajući izbornik.
  • Odaberite Turn off the display, prenosi Tportal.

Nakon što završite, tipka za uključivanje/isključivanje na vašem laptopu bi trebala isključivati ekran kad ju duže držite ili ga ponovno uključiti, opet uz duži pritisak. Pazite da pritom ne pretjerate kako ne biste prisilno pokrenuli računar (i izgubili sve što ste radili, a niste spremili).

Zašto biste uopće gasili samo ekran? Pa, za razliku od načina rada hibernacije i spavanja, gašenje ekrana ne stavlja računar u mirovanje. Čim uključite ekran, naći ćete ga tamo gdje ste ga ostavili.

To može biti korisno kad, recimo, trebate ostaviti računar dok instalira veće softverske nadogradnje ili dok puštate samo muziku, bez slike.

Isključite li ekran nestat će slike i na svim monitorima povezanima s vašim računarima, pa imajte to na umu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...