ŽESTOKA REAKCIJA IZ SARAJEVA NA GOVOR HRVATSKOG PREMIJERA: "EU treba sankcionisati Plenkovića"

Demokratska fronta smatra da je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković tokom virtuelnog govora na Skupštini UN-a, kao premijer zemlje članice Evropske unije, na direktan način pozvao na neprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

  • Mini market

  • 27. Sep. 2020  27. Sep. 2020

  • 5

Činjenica je naime da se iza fraza i političkih konstrukcija koje je Plenković izgovorio na Skupštini UN-a, poput tobožnje potrebe za ostvarivanjem pune konstitutivnosti i donošenja odgovarajućeg Izbornog zakona, zapravo krije direktan poziv za opstruiranjem provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. 

Poznato je da je isti Sud u presudi Zornić konstitutivnost označio kao posljedicu činjenja genocida i etničkog čišćenja, što se jasno vidi iz tačke 45. pomenute presude, te je shodno tome u cilju otklanjanja diskriminacije potrebno odbaciti taj princip.

U tome smislu, kao dokaz tvrdnje, citiramo tačku 45. pomenute presude:

U presudi Sejdić i Finci Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i „etničkim čišćenjem“ (vidi ibid., tačka 45). Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na „konstitutivne narode” kako bi se osigurao mir”.

Umjesto toga, i suprotno presudama Evropskog suda za ljudska prava, premijer Republike Hrvatske poziva na dodatno jačanje toga principa, a dodatno jačanje tog principa moguće je tek opstruiranjem provođenja presuda Evropskog suda.

S tim u vezi, Demokratska fronta smatra da institucije Evropske unije trebaju primjerno sankcionisati političku i javnu opstrukciju provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava od strane premijera zemlje članice EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...