AZERBEJDŽAN POKRENUO KONTRAOFANZIVU: Objavljen snimak uništavanja armenskih tenkova (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimak na kojem se vidi napad na jermensku vojnu tehniku.

  • Svijet

  • 27. Sep. 2020  27. Sep. 2020

  • 0

"U kontraofanzivi jedinica azerbejdžanske vojske na različitim pravcima fronta uništen je veliki broj žive sile i vojne tehnike jermenskih trupa“, navodi se u opisu video zapisa.

Rano ujutru 27. septembra Azerbejdžan je započeo intenzivno granatiranje naselja u Karabahu, uključujući i glavni grad Stepanakert, prelazeći u kontraofanzivu duž cijele linije. U napadima ima žrtava među civilnim stanovništvom.

Baku i Jerevan se međusobno optužuju za pogoršavanje situacije. Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane tvrdi da je jermenska strana otvorila vatru, a azerbejdžanske snage pokrenule su kontraofanzivnu operaciju. Jermenska vojska saopštila je da je Karabah bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima iz Azerbejdžana.

Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

„Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smeštenih u selu Agdere, u cilju izbegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se“, ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da komanda azerbejdžanske armije da će se prema ratnim zarobljenicima i civilnim taocima postupati u skladu sa zahtevima Ženevske konvencije i drugim normama međunarodnog prava.

„Ukoliko se pokaže otpor, neutralisaćemo svakog naoružanog čoveka“, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Jermenske snage tvrde da su  oborile dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letjelice. To je potvrdila portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan dodavši da se cijela oblast našla pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima. 

U međuvremenu, u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah uvedeno je ratno stanje i proglašena je mobilizacija. Potom je istu odluku donijela i jermenska vlada.

Reagovala je i zvanična Moskva pozivom da se momentalno obustavi vatra i da se konflikt mora rješavati mirnim putem.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...