AMER OBRADOVIĆ OGOLIO SVE DO KRAJA: „U Stocu vlada jedna politička stranka, provodi svoju vrstu etnopolitike koja ne pripada 21. vijeku…“

Na N1 televiziji o predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini govorili su Ćamil Duraković, lider Pokreta Odgovor, Amer Obradović zastupnik u Parlamentu FBiH, Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, Vehid Šehić iz koalicije "Pod lupom" i Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH.

  • Politika

  • 28. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 0

Predizborne aktivnosti političkih stranaka uoči lokalnih izbora raspisanih za 15. novembra u punom su jeku. Ovih dana, u cijeloj BiH započinju žrijebanja za raspodjelu mjesta u biračkim odborima. Taj proces obavljaju lokalne izborne komisije, a članove biračkih odbora imenuju političke stranke na osnovu žrijeba utvrđenog redoslijeda.

Duraković je za N1 rekao kako u BiH postoji jedna uhodana matrica kada su izbori u pitanju te da su građani "iskusni" u tome šta nas čeka.

"Političke stranke posežu za svim mehanizmima kako bi zauzeli ili zadržali vlast. Ne očekujem neku drastičnu promjenu u smislu transparentnosti, dok građani ne sazriju dovoljno. Mislim da bilo kakva promjena, kad su u pitanju političke stranke, neće uroditi plodom", kazao je Duraković.

Obradović je rekao kako je Stolac jedna od tri ključne lokalne zajednice o kojima ovisi budućnost Bosne i Hercegovine.

"Stolac je izuzetno važna tačka zbog toga jer jedna politička stranka tamo vlada, sprovodi svoju vrstu etno politike koja ne pripada 21. vijeku i imamo 12 nezavisnih listi da se pokušamo suprotstaviti politici HDZ-a. Ako pripadate jednom narodu i ako se sloboda završa na tom nacionalnom toru, to je za mene neprihavaljtivo i moje kolege i ja želimo da imamo građanske slobode. Očekujem da ćemo ostvariti dobar rezultat u Stocu, ukoliko ne bude manipulacije, prevara. Mislim da teško možemo uraditi značajniji iskorak u transparentnosti. Kada bi se uvelo elektronsko glasanje, to bi pomoglo. Dok god to ne bude, manipulacije će biti prisutne", istakao je Obradović.

"Radim na tome da dozvolim priliku građanima Teslića da se njihov gals čuje i da bude onakav kakav jeste. S obzirom na to da nam institucije nisu dali priliku, odnosno da imamo fer izbore sa elektrosnkim glasovanjem i skenerima, nama je cilj da sačuvamo izborni rezultat jer nijedna institucija neće pomoći. Važno je organizovati dobro svoju političku partiju i preko ljudi koji se nalaze u biračkim odborima obučiti ih da ne dozvole izbornu manipulaciju na biračkim mjestima. Dovoljno je da samo imate jednog hrabrog, nepotkupljivog čovjeka da se ne dozvoli bilo kakav vid krađe na izborima. Imate dvije strane - jedna strana želi da pokrade izbore i druga koja želi da se brani. Ja spadam u tu drugu stranu. Vjerujem da uz ogromne napore može da se uspije", naveo je Miličević.

Šehić je za N1 rekao kako je temeljni problem što u BiH generalno, pa kad je u pitanju i izborni proces, suspendovana odgovornost.

"Ko je generator nepravilnosti u izbornom procesu i na sam taj dan izbora. U prvom redu imate jedan dio onih koji učestvuju u političkoj utakmici koja se zove izbori, i to su političke stranke. Vrlo često optužujemo članove biračkih odbora koji po nalogu svog političkog mentora uzima sebi za pravo da falsikuje izbornu volju građana birača. Uvijek se bavimo posljedicom a ne uzrokom. Pošto je kod nas politika jedno ineteresno zanimanje, ne treba čuditi da je veliki interes da se uđe u poltiiku. Govori se o trgovinama u biračkom mjestu, a ko to čini - to čine političke stranke. Kod nas su izbori postali biznis: kupuju se glasovi, prodaju se biračka mjesta, imamo veliki broj nezavisnih kandidata koji su registrovani od strane političkih stranaka da se prijave i izborna komisija ne može to sve provjeravati, ali vidimo da zlupotreba izbornog zakona potiče od mnogih politčkih stranaka i dok se to ne riješi, nećemo moći govoriti o fer i demokratskim izborima", poručio je Šehić.

Bakalar je za N1 komentirao kako mnogi ovogodišnje izbore u BiH ocjenjuju kao "najneregularnije" te rekao kako to izjavljuju određeni akteri koji imaju informacije o tome.

"Mi takve informacije nemamo, a poručujem ispred CIK-a da ukoliko politički akteri imaju želju da učine izbore neregularnim, da ćemo mi uraditi sve što je u našoj moći da ne bude tako", istakao je Bakalar. Naveo je i kako je CIK zatrpan prijavama iz inozemstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...