NA TWITTER STIŽE NOVOST: Dakle, pročitaj prije nego što podijeliš

Najnovija nadogradnja popularne platforme za mikrobloging uvodi podsjetnik za čitanje članaka prije njihove objave radi poticanja informiranja prije retvita.

  • HiTec

  • 28. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 0

Twitter je u novu nadogradnju ubacio novi podsjetnik koji čitaoca ohrabruje da pročita članak prije tvitanja te se nada da će ovo potaknuti članove da se više informiraju prije prosljeđivanja sadržaja, piše Tportal.

Twitter je od juna 2020. eksperimentirao s karakteristikom koja korisnike agresivno potiče da čitaju članke prije nego što ih proslijede. Ona radi tako da prepoznaje kada korisnik nema otvoren članak te šalje podsjetnik da ga pročita.

Podsjetnik za "poboljšavanje informiranosti" prvobitno je stigao na Android, ali uskoro stiže i na iOS. Twitter tvrdi da 40 posto čitalaca otvara članak nakon što su dobili podsjetnik, dok ga 33 posto proslijedi nakon čitanja.

Neki korisnici su nakon čitanja odustali od objave, što je, zapravo, informirano donošenje odluka, koje je Twitter želio. Kompanija je, također, spomenula da će podsjetnik postati manji nakon što ga jednom pročitate, a razlog je njegova potencijalna iritantnost.

Twitter, kao i Reddit, pokušava potaknuti korisnike da donose odluke i komentiraju tek nakon što pročitaju sadržaj. Twitter, konkretno, vjeruje da informiranost može potaknuti "informiranu diskusiju" te da korisnici moraju pročitati više od naslova da bi dobili konkretnu sliku onoga šta se dešava.

Izbacivanje podsjetnika prije ponovne objave članaka možda će smanjiti broj neinformiranih objava, ali mu vrlo vjerovatno neće stati ukraj. Ljudi će i dalje objavljivati dezinformacije, što, prema MakeUseOfu, ponekad zaslužuje korištenje dobre stare funkcije mute.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...