ZABRINJAVAJUĆI SNIMCI: Dva velika glečera na Antarktiku propadaju brže nego ikad

Dva ključna glečera na Antarktiku - koja zajedno pokrivaju područje veličine Norveške - pucaju brže nego ikad prije, otkrila je analiza satelitskih snimaka.

  • Šareni svijet

  • 29. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 0

Međunarodni tim stručnjaka upozorio je da su ledenjaci Pine Island i Thwaites na putu da se raspadnu.

Ostrvo Pine i Thwaites među najdinamičnijim su ledenjacima na kontinentu - a njihovo topljenje odgovorno je za oko 5 posto globalnog porasta nivoa mora do danas.

Njihov potpuni gubitak, podstaknut zagrijavanjem okolnih voda, podigao bi globalni nivo mora za nevjerovatnih 3,3 metra. Stoga je predviđanje evolucije ledenjaka Pine Island i Thwaites vitalno za razumijevanje budućnosti mora i globalnog zatoljavanja.

'Rezultati ove studije ističu hitnu potrebu da se takvi procesi povratnih informacija uključe u model projekcije povlačenja ledenog sloja, gubitka mase ledene ploče i promjene nivoa mora', rekao je naučnik misije Evropske svemirske agencije CryoSat, Mark Drinkwater.

"Znamo da je značajna količina leda na zapadnom Antarktiku trenutno pogođena klimatskim promjenama - zapravo, nedavno istraživanje pokazalo je da se 24 posto ovog leda brzo stanjiva i nestabilno je."

'Ovi novi rezultati naglašavaju koliko brzo se ova šteta događa i otkrivaju da su ledenjaci Pine Island i Thwaites ranjiviji nego ikad prije.'

Two key glaciers in Antarctica ¿ which together cover an area the size of Norway ¿ are fracturing faster than ever before, an analysis of satellite images has revealed. Pictured, an image of the Pine Island glacier, as seen in late 2017, with a developing fracture highlighted

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...