OŠTRO UPOZORENJE TUSKOJ IZ EVROPSKE UNIJE: "Sve opcije su na stolu..."

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel upozorio je da sve "opcije ostaju na stolu" u odbrani interesa Evropske unije ukoliko Turska ne bude konstruktivna u rješavanju spora u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

  • Svijet

  • 30. Sep. 2020  30. Sep. 2020

  • 0

Grčka, članica Evropske unije, i Turska, koja je grčki partner u NATO-u, trenutno su u sporu o razgraničenju zone eksploatacije gasa u istočnom dijelu Sredozemnog mora. O tom pitanju će se raspravljati na samitu EU u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Michel je u pozivu za samit naveo da će večera lidera EU u četvrtak uvečer biti isključivo posvećena situaciji u istočnom Mediteranu i odnosima s Turskom.

'Sve opcije ostaju na stolu'

"Naš cilj je stvaranje prostora za konstruktivni dijalog s Turskom kako bi se postigla stabilnost i sigurnost u čitavoj regiji i garantovalo puno poštivanje suvereniteta i suverenih prava svih zemalja članica EU", naveo je Michel u pismu, piše Beta pozivajući se na AFP.

Predsjednik Evropskog vijeća dodao je da je to moguće jedino ako Turska bude bila konstruktivna. "Sve opcije ostaju na stolu za odbranu legitimnih interesa EU i njenih članica", dodao je Michel.

Na samitu Evropske unije, pored istočnog Mediterana, teme će biti situacija u Bjelorusiji, trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navalnog i stanje u oblasti Nagorno-Karabah, gdje se sukobljavaju azerbejdžanske i armenske snage sigurnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...