DOLIJALA JE: Direktorica firme MI "Brajlović" u stečaju LAŽIRALA PODATKE o oporezivim iznosima prometa i utajila čak...

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, optužena Brajlović tereti se da je tokom oktobra i novembra 2017. godine, u svojstvu osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe - preduzeća "Brajlović" d.o.o. Sarajevo, u namjeri da izbjegne obavezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV), postupila protivno odredbama Zakona o PDV-u na način da je pružila lažne podatke o oporezivim iznosima prometa za ta dva mjeseca.

  • Ekonomija

  • 01. Okt. 2020  01. Okt. 2020

  • 0

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Minke Brajlović (1957) iz Foče, nastanjene u Sarajevu, i pravne osobe "Brajlović" d.o.o. Sarajevo, u stečaju zbog utaje poreza.

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, optužena Brajlović tereti se da je tokom oktobra i novembra 2017. godine, u svojstvu osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe - preduzeća "Brajlović" d.o.o. Sarajevo, u namjeri da izbjegne obavezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV), postupila protivno odredbama Zakona o PDV-u na način da je pružila lažne podatke o oporezivim iznosima prometa za ta dva mjeseca. "Na navedeni način optužena je pribavila korist navedenoj pravnoj osobi - preduzeću te nanijela štetu budžetu BiH u ukupnom iznosu od 250.474 KM", navode iz Tužilaštva.

Optužena pravna osoba "Brajlović" d.o.o. Sarajevu u stečaju tereti se da je od oktobra 2017. do septembra 2018. godine nezakonito raspolagala iznosom od 250.474 KM, koje je poreznom utajom ostvarila prvooptužena, kao i iznosom od 46.680 KM za poreznu prijavu od 2018. godine, u ukupnom iznosu od 297.154, što je iznos nezakonite imovinske koristi koja je pribavljena preduzeću, a za koju je oštećen budžet i svi građani Bosne i Hercegovine, piše "Faktor".

- Optužena Minka Brajlović tereti se da je počinila produženo krivično djelo - porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 4. Krivičnog zakona BiH, a optužena pravna osoba "Brajlović" d.o.o. Sarajevo u stečaju produženo krivično djelo - porezna utaja ili prevara iz člana 210. stavak 4. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine - saopćeno je.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...