POMPEO I PLENKOVIĆ RAZGOVARALI I O BiH: Evo šta su izjavili...

Američki državni sekretar sastao se i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

  • Politika

  • 02. Okt. 2020  02. Okt. 2020

  • 2

Američki državni sekratar Mike Pompeo danas je stigao u Dubrovnik iz Italije, gdje je, također, boravio u službenoj posjeti u sklopu svoje europske turneje.

U Starom gradu dočekao ga je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, a nakon šetnje Stradunom, posjetili su Memorijalni centar Rona Browna, posvećen američkom ministru trgovine u mandatu predsjednika Billa Clintona, tragično stradalom 1996. u padu aviona u blizini aerodroma u Čilipima.

Nakon što se pitanje viza za ulazak hrvatskih građana u SAD nije uspjelo riješiti tri decenije, Pompeo bi u Dubrovniku mogao objaviti da je Hrvatska ispunila uvjet za njihovo ukidanje, manje od tri posto odbijenih zahtjeva, a hrvatsko vodstvo bi s američkim državnim sekretarom trebalo razgovarati i o kupovini borbenih aviona, piše Jutarnji.hr.

Američki državni sekratar sastao se i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

- Zadovoljstvo mi je da smo imali prigodu razmijeniti mišljenje o nizu tema što se tiče naših odnosa. Posebno smo dotaknuli, uz podsjećanje da smo saveznici u okviru NATO-a uz značajnu ulogu koje hrvatski iseljenici imaju u SAD-u, činjenicu da smo proteklih godina zajedno radili da Hrvatska ispuni sve preduvjete za ukidanje zahtjeva za vizni režim za hrvatske državljane od strane SAD-a i da je ova godina ta koja je prvi puta omogućila nama da budemo ispod 3 posto zahtjeva te se nadam da će i državno tajništvo s drugim tajništvima u SAD-u, mislim na Domovinsku sigurnost, vidjeti da smo ispunili preduvjete.

Nastavili smo rad na sporazumu o dvostrukom oporezivanju. Ministarstvo financija je dobilo zaduženje da vodi te pregovore. Govorili smo i o ekonomskoj suradnji, da 150 milijuna dolara ostavlja solidan temelj ali i preduvjet za razvoj gospodarske suradnje - kazao je Plenković.

- Razgovarali smo i o energetskoj politici i činjenici da će Hrvatska od januara 2021. imati svoj terminal za ukapljeni prirodni plin. Brod je na putu za Hrvatsku i očekujemo da bude u funkciji od januara. Time smo stavljeni na energetsku kartu Europe i za američke kompanije predstavljamo jednu novu destinaciju - kazao je Plenković.

Kazao je i da je Pompeu iznio stajalište o situaciji u BiH i kazao da RH zastupa načelo pune ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda. 

- Dotaknuli smo se odnosa EU i SAD-a, transatlantskih odnosa, spomenuli proces nabave vojnih zrakoplova, no naravno on traje i kada se sve evaluira, Hrvatska će donositi odluke o toj temi - kazao je Plenković.

- Hvala na ljubaznim riječima, premijeru. Hvala što ste se sa mnom tu sastali i što ste uspjeli učiniti da vaš raspored funkcionira. 

Nije teško razumjeti zašto sve više Amerikanaca posjećuje Hrvatsku. Kada je predsjednik govorio o sigurnosnim područjima, mi to zajedno radimo kroz NATO.

Pričali smo o nizu tema. Pozdravljamo odluke hrvatskih lidera kao faktora u Europi i regiji. Hrvatska je uspješno sarađivala sa SAD-om po pitanju pandemije, virtuelni sastanak na vrhu Zapadnog Balkana koji je Hrvatska sazvala je korak prema stabilnosti u regiji, govorili smo o BiH. Složili smo se o važnosti naših privrednih veza. SAD predviđa da će broj od više od 100 kompanija koje ovdje rade, još više porasti i tako ćemo proizvesti više prosperiteta za naše narode. Vaše čelništvo se produžuje i na energetski sektor. Razgovarali smo o programu oslobađanja od viza, znam da ćemo to obaviti. Predvidjeli smo saradnju s Hrvatskom na ispunjavanju ostalih uvjeta. 

Razgovarali smo kako usvajanje američke odbrambene tehnologije može ojačati našu povezanost - kazao je Pompeo. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...