NEVIĐENA DRAMA U AMERICI: FBI spriječio otmicu guvernerke Mičigena, uhapšeno 13 osoba...

Američki FBI saopštio je da je spriječio je otmicu guvernerke Mičigena Gretchen Whitmer.

  • Svijet

  • 09. Okt. 2020  09. Okt. 2020

  • 1

Trinaest osoba, uključujući sedam muškaraca povezanih sa militantnom grupom „Wolverine Watchmen“, uhapšeno je u SAD-u, jer su planirali da prije predsjedničkih izbora 3. novembra svrgnu vladu američke savezne države Mičigen i otmu guvernerku Gretchen Whitmer, saopštili su tužioci u četvrtak.

FBI je ranije u četvrtak objavio da je uhapšeno šest osoba.

Kako je javio Ivica Puljić, izvještač "Al Jazeere" iz Washingtona, šest osoba je uhapšeno pod federalnim optužnicama, a drugih sedam pod optužnicama savezne države Michigan.

Whitmer je demokratkinja i često je na udaru kritika predsjednika Donalda Trumpa, naročito zbog nastojanja da u svojoj državi zbog koronavirusa nametne stroga pravila socijalne distance, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Navodna zavjera podrazumijevala je angažiranje militantne grupe, doznaje se iz iskaza pod zakletvom specijalnog agenta Richarda Traska, koji je danas objavljen.

Planirali nabaviti novac za eksploziv

Prema riječima državnog tužioca Mičigena Dana Nessela, „naši su napori urodili otkrivanjem planova da se ugroze životi policajaca, vladinih dužnosnika i šire javnosti“.

Šestorica ranije uhapšenih su Adam Fox, Barry Croft, Ty Garbin, Kaleb Franks, Daniel Harris i Brandon Caserta, a ukoliko budu osuđeni za pokušaj otmice, prijeti im doživotni zatvor.

Fox je u septembru u šifriranom razgovoru kazao da ne želi da se posljednja obuka održi posljednje sedmice u oktobru, jer im to ne bi ostavilo dovoljno vremena da izvrše otmicu prije izbora 3. novembra.

Trask je u pisanom iskazu naveo da je ta grupa planirala vrijeme prije posljednje vježbe iskoristiti za nabavu novca za eksploziv i drugi materijal.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...