MOSTARSKI PORTAL OTKRIO: "Izetbegović mora shvatiti da su Hrvatska i Srbija postigle konsenzus o BiH!"

Posjeta Dodika i Čovića Vučiću, nakon Dodikove posjete Plenkoviću i Milanoviću, jasan je znak kako su Hrvatska i Srbija, zapravo, postigle konsenzus o Bosni i Hercegovini, tvrdi mostarski portal Dnevnik.ba, blizak HDZ-u Dragana Čovića.

  • Politika

  • 13. Okt. 2020  13. Okt. 2020

  • 32

"Nikad bh. tronožac ne može stajati na dvije noge i ne treba to raditi nego u sve razgovore treba uključiti sve tri strane i poštovati državu BiH, njenu strukturu i hijerarhiju." Tim je riječima predsjednik SDA Bakir Izetbegović reagirao na činjenicu da nije pozvan u Beograd na sastanak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Mostarki portal Dnevnik.ba piše kako bi se na prvu moglo zaključiti da Izetbegović ispravno rezonira i kako je napokon pokazao da shvata da BiH ne može opstati ukoliko tri konstitutivna naroda u BiH nisu u svemu jednakopravna.

Portal piše da je tronožac izvrsna metafora za BiH. Ako su tri elementa koja ga čine jednakopravna, odnosno jednako snažna, onda je i sam tronožac čvrst, stabilan i dugovječan. Ukoliko je jedan od elemenata oslabljen, onda se urušava cijela struktura i izvjesno je da će se tronožac slomiti. Pojednostavljeno, tri konstitutivna naroda moraju biti u svemu jednakopravna.

Dakle, Izetbegović je u pravu kad kaže kako „bh. tronožac ne može stajati na dvije noge“. No, mostarski portal primjećuje da  ono što Izetbegović ne prihvata jeste odgovornost za činjenicu da je upravo on predvodnik politike koja aktivno radi sve što je u njenoj moći da slomi jednu nogu tronošca.

- Upravo je Izetbegović taj koji jednom od tri tvorbena (konstitutivna) elementa Bosne i Hercegovine oduzima politička i ustavom zajamčena prava. Politika koju predstavlja Izetbegović, pokušava Hrvatima oduzeti pravo na legitimno političko predstavljanje, nameće im člana Predsjedništva BiH, prijeti spuštanjem fenomena Komšić na niže razine, nastoji obesmisliti postojanje Doma naroda FBiH, teži pretvaranju Federacije BiH u unitarni entitet s bošnjačkom dominacijom, građanima BiH hrvatske nacionalnosti nameće kolektivnu krivicu zbog u ratu počinjenih zločina… - navodi portal Dnevnik.ba, uz napomenu da je   bošnjačka politika izgubila (ili gubi) podršku međunarodnog faktora za pretvaranje BiH u dvonacionalnu, srpsko-bošnjačku državu.

Mostarski portal zaključuje da će Izetbegovićevi planovi o pretvaranju Federacije BiH u bošnjački entitet teško proći, jer je posjeta Dodika i Čovića Vučiću, nakon Dodikove posjete Plenkoviću i Milanoviću, jasan znak kako su Hrvatska i Srbija, zapravo, postigle konsenzus o Bosni i Hercegovini. Također, hrvatska diplomatija nastavlja lobirati kod zapadnih partnera da se osigura poštivanje načela konstitutivnosti u BiH, što, također, zagovara i srpska strana. Time bošnjačka politika postaje sve više i više usamljena u svojim težnjama da pretvori (F)BiH u vlastitu nacionalnu poludržavu.

Naposljetku, Izetbegović će morati prihvatiti da je BiH uistinu politički tronožac koji tvore tri konstitutivna naroda – Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Sva tri naroda polažu jednako pravo na BiH, imaju jednako pravo birati svoje političke predstavnike, kao i jednako pravo na odlučivanje o budućnosti zemlje. Dakle, ne govorimo o političkim stankama, kako se to često zlonamjerno podmeće, nego upravo o narodima koji žive u BiH, piše mostarski portal pa zaključuje da je BiH danas propala država upravo zato što njene institucije ne odražavaju strukturu stanovništva, što se najmanje jedan narod pokušava izgurati iz institucija, što se institucije uništavaju ako se njima ne može ovladati.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...