KAD MOBITEL ISPADNE NA POD SVI SE HVATAMO ZA GLAVU: Evo šta treba učiniti ako se razbije ekran pametnog telefona… (VIDEO)

Donosimo pregled savjeta šta učiniti ako ekran vašeg pametnog telefona napukne nakon pada ili udarca.

  • HiTec

  • 18. Okt. 2020  

  • 1

Kad ispustite smartfon silina udara nadjačat će površinsku kompresiju pa će nastati male pukotine koje mogu izazvati pucanje ekrana.

Apple, Samsung i drugi proizvođači tome nastoje doskočiti eksperimentirajući sa sve čvršćim vrstama stakla koje mogu upiti energiju nastalu udarom. Većina ih miješa cink s aluminijem kako bi dobili jaču podlogu za kućište.

Šta poduzeti odmah nakon nezgode?

Prvo provjerite stepen oštećenja. Je li riječ o nekoliko ogrebotina ili imate posla s totalnom štetom? Postavite smartfon na čvrstu, ravnu, dobro osvijetljenu površinu. Lagano i oprezno testirajte je li ekran spreman za reciklažu ili je još upotrebljiv. Provjerite možete li ga uključiti i reagira li na dodir.

Ako je došlo do ozbiljnog oštećenja napravite odmah backup važnih podataka prije nego što prestane funkcionirati u potpunosti. Ako je neupotrebljiv, najbolje odnijeti ga je odnijeti u servis.

Evo šta možete sami pokušati.

Ljepljiva traka

Ako smartfon još funkcionira i želite ga zadržati dok ne nabavite novi pokušajte ga prelijepiti slojem samoljepive trake. Obavite li to uredno neće se puno razlikovati od stvarne zaštite ekrana.

Zaštitni sloj za ekran

Umjesto ljepljive trake možete posegnuti za gotovim rješenjem i nabaviti gotov zaštitni sloj za ekran, koji bi također mogao dobro poslužiti kako bi ekran vašeg smartfona ostao funkcionalan još neko vrijeme.

Potražite pomoć stručnjaka

Ako je oštećenje većih razmjera, vjerovatno jedino trajno rješenje je zamjena ekrana. To trebate prepustiti ljudima koji znaju šta rade i imaju odgovarajuću opremu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...