ASIM SARAJLIĆ NAKON ROČIŠTA: "Ovo je legitimni zahtjev Tužilaštva, koje misli da me Sud..."

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište u predmetu "Fadil Novalić i drugi". Ročištu je prisustvovao Asim Sarajlić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i bivši potpredsjednik Stranke demokratske akcije. Ročište je održano zbog prijedloga o kažnjavanju Asima Sarajlića, koji je u svojstvu svjedoka u ovom predmetu saslušan ranije. No, zbog odluke Suda BiH da isključi javnost – novinarima nije saopšten razlog, a ni osnov prijedloga zbog kojeg je Tužilaštvo BiH zatražilo kažnjavanje Sarajlića.

  • Mini market

  • 19. Okt. 2020  19. Okt. 2020

  • 1

Naime, Nermin Mulalić, pravni savjetnik Asima Sarajlića, predložio je sutkinji Suda BiH Tatjani Kosović da javnost isključi zbog specifičnosti ročišta i procesnog trenutka, odnosno činjenice da će eventualno biti referisanja na određene istražne radnje.

"To je prijedlog iz čistog opreza kako bi se izbjegla situacija da javnosti ne bude dostupan neki podatak iz istrage", rekao je Mulalić pred Sudom BiH i dodao da prijedlog podnosi i radi zaštite privatnosti svjedoka.

Mirza Hukeljić, tužilac Tužilaštva BiH, rekao je kratko da je Tužilaštvo bilo zatečeno pozivom na ročište zbog neuobičajene situacije za kažnjavanje svjedoka.

"Principijelno se ne protivim prijedlogu za isključenje javnosti, ali jedino ako Sud tako odluči u svrhu zaštite svjedoka", dodao je tužilac Hukeljić.

Sarajlić je nakon ročišta kazao za N1 kako ne smije komentirati detalje ročišta te da je Sud BiH odlučio da izostavi javnost, jer se govorilo o detaljima istrage koji ne bi smjeli izlaziti u javnost. Na pitanje da li ga je iznenadio ovaj poziv, Sarajlić je rekao:

"Nije. Dobio sam poziv putem pravnog savjetnika prošle sedmice, a jutros mi je stigao na kućnu adresu. U Tužilaštvu sam bio 23. septembra, a poziv je uslijedio nakon toga. Ovo je legitimni zahtjev Tužilaštva, koje misli da me Sud kao svjedoka treba kazniti."

Detalje zbog čega Sud želi da ga kazni, nije smio otkriti, a na pitanje zbog čega je ročište uopće održano, rekao je kratko kako je "Sud ocijenio da treba čuti obje strane".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...