SEBIJA IZETBEGOVIĆ DEMANTIRALA OPTUŽBE: "Mi smo jedini koji to rade i, nažalost, pod ogromnim pritiskom"

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prof. dr. Sebija Izetbegović govorila je danas za N1 televiziju.

  • Društvo

  • 21. Okt. 2020  21. Okt. 2020

  • 1

Prof. dr. Sebija Izetbegović komentarisala je za N1 i napise medija prema kojima KCUS šalje pacijente u Tuzlu te je rekla kako jedan pacijent jeste upućen u Tuzlu, ali zbog kvara aparata u KCUS-u. 

"Pacijent koji je upućen u Tuzlu, koliko sam ja obaviještena, jer sam u izolaciji, upućen je s Klinike za ortopediju, također u državnu ustanovu, i to će platiti osiguranje tog bolesnika. Iz Klinike za ortopediju se ogroman broj bolesnika upućivao u vrijeme profesora Gavrankapetanovića s njegovim potpisom u privatnu ordinaciju FM u Sarajevu za istu uslugu i ne sjećam se da ste ikad pitali s tim u vezi nešto. Ovo je pacijent zbog kvara aparata, jedan jedini, upućen u državnu ustanovu, koju će svakako platiti osiguranje. Dakle, nije upućen privatno", istaknula je Izetbegović.

Odgovorila je i na pitanje da li se vrši obuka srednjeg stručnog kadra na respiratorima te kazala kako je osoblje KCUS-a izvanredno obučeno za rad na takvim aparatima, kao i da su prije više mjeseci počeli obučavati ljekare koji nisu specijalnosti anestezije i reanimatologije za rad osnovnih radnji na respiratorima i da su odavno pokrenuli taj proces, ali je to jako usporeno s obzirom na pritisak na ove koji bi trebali da obučavaju. 

Rekla je kako je to zbog toga što se sve operacije tercijarnog i hitnog nivoa rade u Kliničkom centru te da su ti anesteziolozi raspoređeni u Podhrastove.

"Iz tog razloga ih ostane jako mali broj za edukaciju i mi smo jedini koji to rade i, nažalost, pod ogromnim pritiskom", navela je direktorica KCUS-a.

Govoreći o saradnji bolnica cijele Bosne i Hercegovine, odnosno saradnji između entiteta, kazala je da apsolutno imaju saradnju i da su u KCUS-u do sada brinuli o velikom broju takvih pacijenata.

"Imali smo traume, kao i porodilje koje su bile u kritičnom stanju. Saradnju imamo i mi ćemo se uvijek pobrinuti o pacijentu kojem je naša pomoć potrebna", naglasila je prof. dr. Izetbegović za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...