ČAK I KAD TO NE ŽELITE: Google vas prati...

Karakteristika kojom korisnici nakon svakog gašenja preglednika brišu historiju i kolačiće, slučajno nije radila; Google se izvinio i obećao popravak.

  • HiTec

  • 22. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 0

Ako Chromeu naredite da pobriše sve kolačiće i podatke stranica kad god izađete iz preglednika, razumljivo je očekivati da se ovo pravilo aplicira na sve internetske stranice. Nedavno otkriven bug u pregledniku otkrio je da ovo pravilo ne vrijedi za dvije stranice - Google i YouTube.

Otkriće ove greške, naravno, nije došlo iz Googlea, već od treće osobe, programera Jeffa Johnsona, koji je sve objavio na svom blogu. Johnson je otkrio da Chrome verzija 86.0.4240.75, "zadržava lokalno pohranjene podatke za Google.com i YouTube.com čak i nakon ponovnog pokretanja preglednika". Verge je ovo potvrdio, otkrivši podatke i u svojoj verziji Chromea.

Prema The Registeru, lokalni podaci s web stranica omogućavaju stranicama da pohranjuju osobne podatke o korisnicima, odnosno pamte informacije o tome kada korisnici opet dolaze na stranicu. Ti korisnički podaci koriste se za praćenje korisnika na drugim stranicama, no Register naglašava da bi Chromeovo ponašaje Googleu omogućilo da maskira kolačiće kao podatke s web stranica te prati korisnike čak i kad su pobrisali sve kolačiće i podatke nakon izlaska iz programa.

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...