ŠOKANTNA PRESUDA USTAVNOG SUDA: Žena u Poljskoj ne može abortirati ni kada je plod defektan!

Poljski Ustavni sud u četvrtak je presudio da pobačaj po osnovu fetalnih defekata nije u skladu s ustavom, zbog čega je u ovoj zemlji pod snažnim utjecajem Katoličke crkve stvoren pravni osnov koji se približio gotovo potpunoj zabrani prekida trudnoće.

  • Svijet

  • 22. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 2

Kad presuda stupi na snagu, pobačaj će biti dopušten samo u slučaju silovanja, incesta ili ako su zdravlje i život majke ugroženi.

Konzervativne vrijednosti odigrale su vodeću ulogu u javnom životu Poljske otkad je na vlast prije pet godina došla nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) pod obećanjem da će braniti ono što mnogi smatraju tradicionalnim, katoličkim karakterom zemlje.

Zabrana pristupa pobačaju dugotrajna je ambicija stranke, no zbog negativne reakcije javnosti, nisu poduzimani zakonodavni koraci.

Kritičari kažu da je Ustavni sud donio odluku u ime stranke. Iako je sud nominalno nezavisan, većinu sudija imenovao je PiS.

Pravo i pravda negiraju svoj utjecaj na presudu suda, iako su njihove reforme poljskog sudstva uzrokovale optužbe u zemlji i inozemstvu o tome da ruše demokratske norme. PiS tvrdi da njihove reforme za cilj imaju samo stvaranje efikasnijeg i pravednijeg sudstva.

Pobačaj je u Poljskoj tema koja se uvijek vraća, o kojoj se raspravlja u gotovo svakoj izbornoj kampanji od 1989. godine. Posebno je prisutna od 2015. nakon što je konzervativni PiS ponovo došao na vlast. Posljednjih godina održani su brojni prosvjedi žena, uključujući i takozvane "Crne marševe", a  žičane vješalice za odjeću su postale simbol drastičnih metoda ilegalnih pobačaja.

Trenutno važeći restriktivni zakon prisiljava mnoge Poljakinje na ilegalni abortus ili abortus u inostranstvu. U Poljskoj godišnje 1.000 žena pobaci legalno, dok se broj ilegalnih pobačaja procjenjuje na oko 150.000.

"Mi žene se tretiramo kao da nemamo ni savjesti, niti morala", piše književnica i feministkinja Sylwia Chutnik koja pomaže u organiziranju demonstracija. "Mi žene koristimo se kao instrument u raznim političkim igrama", dodaje Chutnik.

Prema anketama, velika većina Poljaka protivi se pooštravanju zakona. Prošle godine, prema navodima liberalnog lista "Gazeta Wyborcza", nešto više od polovine Poljaka zalagalo se za slobodu prava na pobačaj do 12. tjedna trudnoće.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...