DOKTORICA NELA SRŠEN UPOZORAVA: "Nove restrikcije bile bi pogubne za psihu ljudi!"

"Broj novozaraženih koronavirusom eksponencijalno se širi i možemo očekivati daljnji porast broja pozitivnih pacijenata. Logično je da se prisjećamo kako je to izgledalo u trećem mjesecu. Izgubili smo četiri do pet mjeseci. Ljeto nam je dalo priliku da pokušamo suzbiti zarazu i mi to nismo napravili", izjavila je dr. Nela Sršen.

  • Društvo

  • 24. Okt. 2020  24. Okt. 2020

  • 1

"Naravno da današnje brojke zastrašuju, ali u Italiji je 29. ožujka bilo 26 tisuća hospitaliziranih ljudi. Njih 4,5 tisuća bilo je na reanimaciji. Nije se znalo ni kako raditi. Danas je od svih brisova koji se rade, njih devet do 10 posto pozitivnih. Od pozitivnih slučajeva, njih 95 su potpuno asimptomatični, ne bi ni znali da su zaraženi. Virus se širi među mladom populacijom", kazala je za "Studio 4" HRT-a Nela Sršen

Otkrila je da je razgovarala s jednim od vodećih svjetskih virologa, koji joj je rekao da u naučnom smislu nema nikakvog smisla pretjerano loviti sve kontakte i stavljati sve u izolaciju. Smatra kako bi još jedan lockdown bio katastrofalan za privredu i psihu ljudi. Ono što je sad potrebno, ističe, jeste smanjiti sportske aktivnosti, zatvoriti teretane i sportske centre, kafiće i restorane i druga mjesta na kojima su moguće zaraze među mlađom populacijom. I time što više zaštititi starije.

"Iako imamo eksponencijalni rast, na reanimaciji je danas u pokrajini Venetto oko 45 pacijenata", kazala je Sršen. Smrtnost od Covida-19 je od 0,3 do 0,6 posto. Tijekom ljeta na snazi je bila infodemija i puštane su kontroverzne informacije. Naglasila je da biti pozitivan ne znači bit vektor zaraze i biti bolestan.

"Eksponencijalni rast ugrožava delikatnu grupu pacijenata i raste broj smrtnih slučajeva. Ne želim se vraćati u iskustvo trećeg mjeseca, kad su bolnice pucale. Mislim da smo naučili lekciju, ali nismo razvili svijest. Moramo izbjeći lockdown, držimo se epidemioloških mjera - nosimo maske", poručila je dr. Sršen.

Raspad bolničkog sistema ne ovisi o bolnicama nego o svakome od nas.

"Ako volimo našu domovinu, pomozimo liječnicima i stožerima. Čuvajmo zdravlje naših baka i roditelja. Nosimo maske, perimo ruke i fizički se distancirajmo. Pa, nije toliki problem držati se mjera nekoliko tjedana dok ne padne broj pozitivnih brisova. Tada bi i mjere aktivnog nadzora imale smisla. One to nemaju uz eksponencijalni rast", zaključila je Sršen.

U Italiji je zabilježen rekordan crni broj od početka jeseni kada govorimo o broju novozaraženih - u jednom danu više od 15.000 osoba zaraženo je Covidom.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...