"SB" ISPRED VJEČNE VATRE: Građani Sarajeva položili cvijeće za žrtve ubijene na Kazanima (FOTO)

Grupa građana i građanki Sarajeva danas je ispred Vječne vatre u periodu od 12:00 do 13:00 sati odala počast građanima ubijenim na lokalitetu Kazana. Uz poštivanje epidemiooloških mjera oni su položili cvijeće i time odali počast svim žrtvama ubijenim na Kazanima. I drugi građani Sarajeva pridružili se obilježavanju polažući po cvijet ili svako na svoj drugi način.  

  • Društvo

  • 25. Okt. 2020  

  • 0

"Koristimo ovu priliku da još jednom pozovemo vlasti grada Sarajeva da bez daljnjeg odlaganja podignu spomenik ubijenim žrtvama na Kazanima u centru Sarajeva. Spomenik treba da bude primjer samokritičkog suočavanja sa vlastitim zločinima, kao i primjer moralne obaveze građana Sarajeva da odaju počast svojim ubijenim sugrađanima na Kazanima. Takav spomenik bi kao mjesto sjećanja na simboličan način pokazao da je Sarajevo, koje je pretrpilo najdužu opsadu grada i iskustvo najsvirepijih ubistava civila tokom opsade, spremno osuditi zločin u vlastitim redovima i započeti proces javnog konstruktivnog suočavanja sa prošlošću. Time bi jasno dali do znanja da u Sarajevu nema „ali“", navode iz Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), Foruma ZFD Bosna i Hercegovina, Mreže za izgradnju mira i Centra za nenasilnu akciju (CNA).

Na lokalitetu Kazani podno Trebevića su tokom 1992. i 1993. u vrijeme opsade grada na najsvirepiji način od pripadnika Armije RBiH, pod vodstvom Mušana Topalovića Cace, ubijani građani glavnog grada Bosne i Hercegovine. Za ovaj ratni zločin od 1996. godine na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 bivših vojnika Armije RBiH. Topalović je ubijen pri pokušaju bijega 1993. godine nakon što je uhapšen u akciji „Trebević II“, akciji policijskih i vojnih snaga koju su organizovali tadašnje Predsjedništvo RBiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova RBiH i Armija RBiH.

Iz duboke jame na lokalitetu Kazana nakon rata, u više ekshumacija, pronađeni su posmrtni ostaci građana Sarajeva, 23 žrtve, od kojih je do sada 15 identifikovano. Riječ je o pet žrtava ženskog spola i deset muškog, starosne dobi od 27 do 66 godina. Od identifikovanih žrtava, dvije žrtve su ukrajinske nacionalnosti, dvije žrtve hrvatske, jedna bošnjačke nacionalnosti i deset žrtava srpske nacionalnosti.

Današnjem odavanju počasti odazvao se i poznati bosanskohercegovački historičar Husnija Kamberović, profesor na Univerzitetu u Sarajevu. On je također naglasio potrebu izgradnje spomenika u Sarajevu za žrtve ubijene na Kazanima.

"Važno je da danas pošaljemo poruku da želimo i kroz taj spomenik pokazati da smo spremni suočiti se s tom tamnom stranom naše prošlosti. To je znak naše hrabrosti i spremnosti. Suočavanje s tim stranicama naše prošlosti nije nikakav znak nacionalne izdaje, već znak herojstva i ljudskosti", kazao je Kamberović.

On je istakao i da se Sarajevo nema čega stidjeti jer je vojska Armije RBiH u vrijeme opsade ovog grada vodila časnu borbu.

"Vojska je vodila poštene oslobodilačke operacije, ali to što se unutar Armije RBiH pojavila jedna skupina koja je činila zločine, ne znači da je to bila strategija ove vojske. Tu ljagu sa Armije RBiH možemo skinuti na način da pokažemo da nismo bili svi isti", poručio je Kamberović.

Tokom sutrašnjeg dana će potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović položiti cvijeće i odati počast žrtvama koje su tokom rata ubijene na samom lokalitetu Kazana.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...