EKSKLUZIVNO: PRESUĐEN ASIM SARAJLIĆ: Zbog odbijanja da otkrije tužiocima PIN kod, šifru mobitela koji mu je oduzet, Sud BiH kaznio ga sa 3 hiljade KM!!

Saslušanje Asima Sarajlića u Tužilaštvu BiH trajalo je neuobičajeno dugo, više od šest sati, što je izazvala pravu paniku među njegovim stranačkim i poslovnim kolegama.

  • Hronika

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 1

Sud Bosne i Hercegovine danas je, prema izvorima "Slobodne Bosne" iz te pravosudne institucije, sa tri hiljade maraka kaznio Asima Sarajlića, poslanika u Parlamentu Bosne i i Hercegovine i bivšeg potpredsjednika Stranke demokratske akcije, zbog "prikrivanja dokaza". To je, zapravo, drugo ime za odbijanje Sarajlića da tužiocima Tužilaštva BiH koji rade na predmetu "Respiratori", ustupi tzv. PIN kod, odnosno šifru za "otvaranje" svog mobilnog telefona. Kao što smo već izvijestili, Asim Sarajlić je prije mjesec dana, 23. septembra, saslušan u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka u predmetu "Respiratori". Tužilaštvo BiH u slučaju nabavke respiratora iz Kine, koji su plaćeni 10,5 miliona KM, vodi istragu protiv premijera Federacije Fadila Novalića, direkora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, direktora firme "Srebrena malinaFikreta Hodžića i Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Saslušanje Asima Sarajlića u Tužilaštvu BiH trajalo je neobičajeni dugo, više od šest sati, što je izazvala pravu paniku među njegovim stranačkim i poslovnim kolegama. Čak se pronijela vijest da je Sarajlić tokom boravka u Tužilaštvu pritvoren. No, to se nije desilo, ali se jeste desilo nešto prilično neuobičajeno za saslušanje svjedoka, a to je da su tužioci zatražili od sudije za prethodni postupak da izda naredbu o oduzimanju mobilnog telefona svjedoka Sarajlića, što je i učinjeno u prisustvu pripadnika Agencije za istrage i zašitu BiH (SIPA).

Asim Sarajlić ponovo je prošlog ponedjeljka pozvan u Tužilaštvo BiH, a informacije o novom saslušanju bile su nepotpune i kontradiktorne. Špekuliralo se da su on i njegov advokat odbili predati mobilni uređaj, što je bilo netačno, jer se aparat već nekoliko sedmica nalazi kod tužilaca, ali ga ne mogu "otvoriti" i "izlistati" bez šifre, tj. PIN koda, što je Sarajlić odbio otkriti. Nakon toga je od Suda BiH zatraženo da se svjedok Sarajlić kazni zbog "prikrivanja dokaza", što se danas desilo, Sarajlić je kažnjen sa tri hiljade maraka.

Prema informacijama "SB", odmah nakon povratka Asima Sarajlića sa saslušanja u Tužilaštvu BiH i vijesti da mu je oduzet mobitel, nastala je opća panika među čelnicima Stranke demokratske akcije. Oni, uključujući i predsjednika Bakira Izetbegovića, najbolje znaju kakve su tajne, stranačke, državne, poslovne... pohranjene u telefonskom uređaju njihovog donedavnog potpredsjednika i moćnog šefa stranačke Kadrovske komisije, odnosno "prvog do Bakira", kako je Sarajlić, osnovano, sebe predstavljao. Strah od "mračnih tajni Asimovog mobitela" i mogućnost da se iz njega "izvuku" mnoge nezakonitosti i po njega i SDA kompromitirajući sadržaji, prema svemu sudeći, još će dugo tresti i zabrinjavati vrh SDA, gotovo podjednako kao i strah od neukroćenog koronavirusa i rezultata predstojećih lokalnih izbora. 

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...