JEDNO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Zbog ovog izuma automobilima u budućnosti više neće trebati klima-uređaj… (VIDEO)

Eksperiment je dokazao da nova boja može održavati nižu temperaturu pod direktnom sunčevom svjetlošću i reflektirati više ultraljubičastih zraka.

  • HiTec

  • 28. Okt. 2020  28. Okt. 2020

  • 0

Inženjeri sa Sveučilišta Purdue, SAD, razvili su bijelu boju koja može sve površine održati hladnima – tačnije, do 7.8 ° C hladnijima od njihove okoline. Štoviše, superbijela boja odbija 95.5% sunčeve svjetlosti i učinkovito reflektira infracrvenu toplinu.

Boja djeluje tako da ne apsorbira gotovo nimalo sunčeve energije. Čak može pomoći u klimatskim promjenama slanjem topline sa Zemlje u duboki svemir gdje više ne može utjecati na naš planet.

– Ne premještamo toplinu s površine u atmosferu. Samo sve to odbacujemo u svemir, koji je kao beskonačni hladnjak – rekao je Xiangyu Li, doktorski istraživač s Massachusetts Institute of Technology koji je radio na ovom projektu. Kako bi dokazali učinkovitost svog novog proizvoda, istraživači Purduea snimili su slike njihove boje infracrvenim kamerama i usporedili ih s uobičajenom bijelom bojom, a eksperiment je pokazao impresivne rezultate.

– Infracrvena kamera daje vam očitanje temperature baš kao što bi termometar izmjerio ima li netko vrućicu. Ova očitanja potvrdila su da naša boja ima nižu temperaturu – i od svoje okoline i od komercijalnih predmeta – rekao je Ruan.

Eksperiment je dokazao da nova boja može održavati nižu temperaturu pod izravnom sunčevom svjetlošću i reflektirati više ultraljubičastih zraka. Sad, zamislite da se ova boja koristi u svim našim gradovima na svim zgradama i cestama. Ne bi li to bio kreativan način borbe protiv globalnog zagrijavanja?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...