AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR MIKE POMPEO OŠTRO PREMA KINI: “Kineska Komunistička partija je predator”

Pompeo je u otočku državu stigao iz Indije u sklopu turneje na kojoj će posjetiti četiri države radi jačanja savezništva protiv Kine, vojno i politički sve moćnije u regiji.

  • Svijet

  • 28. Okt. 2020  28. Okt. 2020

  • 0

Američki državni sekretar Mike Pompeo je tokom svoje azijske turneje rekao da kineska Komunistička partija u Šri Lanki djeluje kao “predator”.

Pompeo je u otočku državu stigao iz Indije u sklopu turneje na kojoj će posjetiti četiri države radi jačanja savezništva protiv Kine, vojno i politički sve moćnije u regiji.

- Iz loših dogovora, kršenja suvereniteta i bezakonja vidimo da je kineska Komunistička partija predator, a Sjedinjene Države dolaze na drugi način, mi stižemo kao prijatelji, kao partneri – rekao je američki šef diplomatije na konferenciji za medije u prijestolnici Colombu.

Šri Lanka je blizak saveznik Pekinga, za razliku od Indije, koja je s Kinom ove godine imala vojnih okršaja na granici.

Kina je u sklopu svoje inicijative "Jedan pojas, jedan put" uložila milijarde dolara u luke i autoputeve na otoku. Sjedinjene Američke Države smatraju tu inicijativu pokušajem stvaranja dužničkog ropstva, piše Hayat.

“Šri Lanka je neutralna, nesvrstana zemlja, predana miru”

Ministar vanjskih poslova Šri Lanke Dinesh Gunawardena naglasio je da njegova država želi mir i dobre odnose sa svima.

- Šri Lanka je neutralna, nesvrstana zemlja predana miru – rekao je na konferenciji i dodao:

- Nadamo se nastavku naših odnosa sa SAD-om i drugim državama.

Pompeo će nakon Šri Lanke posjetiti Maldive, a zatim putuje u Indoneziju u sklopu šestodnevne turneje po azijskim zemljama u misiji jačanja veza i suzbijanja sve snažnijeg utjecaja Kine u području Indije i Pacifika.

Ministar odbrane Mark Esper i Pompeo počeli su azijsku turneju sedam dana do američkih predsjedničkih izbora na kojima se republikanski predsjednik Donald Trump nada da će izboriti još jedan mandat.

Kina je važna tema predsjedničke kampanje i Trumpa i njegovog demokratskog protukandidata Joea Bidena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...