STANJE JE KRAJNJE ALARMANTNO: Nikad više umrlih i zaraženih u BiH

U Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno 367 novozaraženih osoba koronavirusom.

  • Vijesti

  • 28. Okt. 2020  28. Okt. 2020

  • 0

U protekla 24 sata, novozaraženih u BiH registrovano je najmanje 1.562, a 34 osobe su preminule.

Od toga, Federacija BiH danas bilježi novozaraženih najmanje 932 i 20 preminulih. U manjem bh. entitetu je 630 novih slučajeva infekcije koronavirusom i 14 mrtvih.

U Brčko distriktu BiH registrovan je 21 slučaj zaraze koronavirusom. Preminula je jedna muška osoba koja je bila na respiratoru.

U Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno 367 novozaraženih osoba koronavirusom.

Ovo su rezultati laboratorijskih testiranja 817 uzoraka, prikupljenih od 25. do 27. oktobra ove godine.

Od spomenutog broja novozaraženih, porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripadaju 222 osobe, odnosno 60,49 posto, i u samoizolaciji su odranije.

U prethodna 24 sata evidentiran je oporavak 79 osoba tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 2.371.

Na bolničkom liječenju u izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 106 osoba, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Devet osoba je otpušteno s ovog bolničkog liječenja.

Srećom, nije bilo smrtnih ishoda u liječenju tako da je broj umrlih u KS ostao 114 osoba.

Do danas su u Kantonu Sarajevo potvrđene 7.844 zaražene osobe, od kojih je njih 5.359 oporavljeno od Covid-infekcije.

U samoizolaciji se nalazi 3.966 osoba.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo naglašavaju da je neophodno pridržavati se mjera lične zaštite, držanja fizičke distance, izbjegavanja rukovanja, čestog i temeljitog pranja ruku, održavanja lične higijene i higijene prostora.

Također je upućena i posebna poruka poslodavcima i njihovim uposlenicima da se pridržavaju svih propisanih preventivnih mjera na radnim mjestima.

Kada je riječ o manjem bh. entitetu, u Institutu za javno zdravstvo RS-a, Univerzitetskom kliničkom centru RS-a, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama “Sveti vračevi” u Bijeljini i “Sveti apostol Luka” u Doboju u protekla 24 sata izvršeno je testiranje 1.408 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus potvrđen je kod 630 osoba u RS-u.

Radi se o 337 muških i 293 ženske osobe, od kojih je 131 mlađe, 419 srednje i 80 osoba starije životne dobi.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljeno je 14 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa. Radi se o osam muškaraca i šest žena srednje i starije životne dobi iz Banje Luke (četiri osobe), Srpca (dvije osobe), Prnjavora, Novog Goražda, Bosanske Gradiške, Trebinja, Bijeljine, Pala, Prijedora i Bosanske Dubice.

Prema mjestu prebivališta, 189 novozaraženih osoba je iz Banje Luke, 87 iz Bijeljine, 49 iz Trebinja, 36 iz Zvornika, 33 iz Bosanske Gradiške, 24 iz Laktaša, po 20 iz Istočnog Novog Sarajeva i Pala, po 19 iz Lopara i Foče, 15 iz Kotor-Varoši, 14 iz Doboja, po 12 iz Istočne Ilidže i Rogatice, 10 iz Višegrada, po osam iz Modriče, Bosanskog Novog, Prijedora i Ugljevika, šest iz Bratunca, pet iz Čelinca, četiti sa Sokoca, po tri iz Bosanske Dubice, Prnjavora, Šekovića i Šipova, po dvije iz Srpca, Stanara, Teslića, Čajniča i po jedna iz Vlasenice, Mrkonjić-Grada, Novog Goražda i Ribnika.

Do sada je u RS-u potvrđeno 15.707 slučajeva koronavirusa, a preminula je ukupno 391 osoba kod koje je potvrđen test na novi koronavirus.

U RS-u, od novog koronavirusa, do sada se oporavilo ukupno 8.125 osoba, a testirano je ukupno 99.239 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u RS-u je 546, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 209, a u opštim bolnicama 337.

U RS-u su trenutno pod zdravstvenim nadzorom 8.837 osobe, a nadzor je završen kod 67.685 osoba.

Podsjećamo, jučer je registrovano 1.555 novozaraženih koronavirusom, a testirano je ukupno 3.214 osoba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...