NEĆEMO TAKO, DINO: CIK demantira Narod i pravdu, energično odbacuje neistine objavljene u...

Kako navode iz CIK-a, 5. maja 2020. godine CIK je usvojio prečišćeni tekst Pravilnika o utvrđivanju kvalifikacija i postupku imenovanja članova biračkih odbora i on je odmah objavljen u "Službenom glasniku BiH" i na web-stranici Centralne izborne komisije BiH. Pravilnikom je, dodaju, detaljno precizirana procedura imenovanja članova biračkih odbora.

  • Mini market

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) energično odbacuje neistine objavljene u saopćenju za javnost Naroda i pravde od 27. oktobra, u kojem se, između ostalog, navodi: "Iz Naroda i pravde izražavaju zabrinutost za integritet izbornog procesa s obzirom na to da Centralna izborna komisija ni do danas nije dostavila kriterije sa instrukcijama za izbor članova biračkih odbora što može u konačnici rezultirati kompromitiranjem cjelokupnog izbornog procesa."

Kako navode iz CIK-a, 5. maja 2020. godine CIK je usvojio prečišćen tekst Pravilnika o utvrđivanju kvalifikacija i postupku imenovanja članova biračkih odbora i on je odmah objavljen u "Službenom glasniku BiH" i na web-stranici Centralne izborne komisije BiH. Pravilnikom je, dodaju, detaljno precizirana procedura imenovanja članova biračkih odbora.

- Centralna izborna komisija BiH je posebnu pažnju u svojim podzakonskim aktima posvetila rezervnom sastavu u slučaju nedovoljnog broja prijedloga za članove biračkih odbora od političkih subjekata (koji se dostavlja svim političkim subjektima), te se u izjavama koje potpisuju kandidati za članove posebno naglašava da se obavezuju da prisustvuju radu na biračkom mjestu, a kako bi se spriječila pojava sa prošlih izbora u BiH, kada su članovi masovno odustajali od članstva u biračkom odboru čak i na sam dan izbora. U skladu sa članom 10. stav (15) navednog Pravilnika, na odluku izborne komisije o imenovanju biračkog odbora može se uložiti prigovor u roku od 24 sata od prijema odluke o imenovanju. Također, ukoliko politički subjekt nije zadovoljan odlukom izborne komisije po prigovoru, ima pravo Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnijeti žalbu na odluku izborne komisije osnovne izborne jedinice, a kako je propisano odredbama člana 2.19 stav (4) Izbornog zakona BiH - navode iz CIK-a.

Imajući u vidu navedeno, pozivaju političke subjekte da vode fer i poštenu izbornu kampanju, a posebno da vode računa da svojim javnim istupima ne obmanjuju javnost o izbornom procesu u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...