VKBI, HNV BiH, SGV-PzR BiH POSLALI JASNU I GLASNU PORUKU DODIKU: "Oni koji žele da razdružuju, neka idu iz BiH" (FOTO)

Generalni sekretar VKBI-ja BiH Emir Zlatar poručio je kako traže od premijera i predsjednika susjednih država da odustanu od primanja funkcionera institucija BiH kao predstavnika naroda, jer niti u jednom zakonu ne stoji da neko, obavljajući funkciju u institucijama BiH, predstavlja narode.

  • Politika

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 6

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće, Srpsko građansko vijeće i Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" osudili su izjave pojedinih političara o "razdruživanju" Bosne i Hercegovine i pozvali su sve svoje sunarodnjake da takvim političkim opcijama ne ukažu svoje povjerenje na izborima.

"Iako je izjavu Milorad Dodik dao u vrijeme izborne kampanje, neophodno ju je osuditi, jer govori o razdruživanju. Šaljemo poruku kao pripadnici tih naroda da želimo jačati naše veze, istrajati na državi ravnopravnih naroda i građana. Taj koncept ćemo promovirati dok god postojimo i braniti ga svim raspoloživim demokratskim sredstvima. Pozivamo sve naše sunarodnjake da uskrate povjerenje onim političkim opcijama koje se zalažu za projekte i ideje 'razduživanja' naroda, negiranje genocida u Srebrenici i koje nisu na strani antifašističkih vrijednosti i daju podršku snagama koje žele vladavinu prava, jednaka prava za sve, demokratske institucije i euroatlantski put naše domovine BiH. Oni koji žele da razdružuju, neka idu iz BiH", poručili su predstavnici VKBI-ja, HNV-a BiH, SGV-PzR BiH i "Kruga 99" na današnjoj konferenciji za novinare.

Generalni sekretar VKBI-ja BiH Emir Zlatar poručio je kako traže od premijera i predsjednika susjednih država da odustanu od primanja funkcionera institucija BiH kao predstavnika naroda, jer niti u jednom zakonu ne stoji da neko obavljajući funkciju u institucijama BiH predstavlja narode.

"Narodi se ne predstavljaju na taj način i takve zloupotrebe moraju prestati. Naše organizacije će nastaviti sarađivati i graditi BiH na temeljima deklaracije koju smo potpisali za Dan nezavisnosti 2018. godine, u kojoj se navodi da je BiH zamlje za sve njene građane", rekao je Zlatar.

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Mario Pejić kazao je kako "hrvatski narod želi živjeti u BiH i da je BiH njegova domovina".

"HNI odbacuje sve destruktivne političke izjave čije su ideje napuštanje države BiH i realizacija etnoteritorijalnih projekata nasuprot opstanku države BiH. Većina političkih predstavnika u BiH izabranih 1990-ih zalagala se za suverenu i cjelovitu BiH u kojoj su Hrvati na svakom njenom dijelu narod, a ne za podjelu BiH i etnoteritorijalnu organizaciju države. Poziv bh. Hrvatima katolicima da izađu na referendum o nezavisnosti BiH uputili su franjevci, a tadašnji tajnik HDZ-a je rekao: 'BiH je višestoljetna domovina hrvatskog naroda, mjesto događanja naše historije i biće mjesto budućnosti. Mi smo ovdje svoji na svome'. BiH je država Hrvata i hrvatski narod želi živjeti u BiH", kazao je Pejić.

Potpredsjednik SGV-a Ranko Živković kazao je kako tema o razdruživanu BiH nije od jučer i podsjetio na davne projekte koji su imali za cilj raspodjelu BiH. Poručio je kako se takve teze trebaju odbaciti.

Adil Kulenović, predsjednik "Kruga 99", kazao je kako treba "napraviti iskorak da BiH bude nacionalna bh. država koja bi bila ravnopravna svim drugim nacionalnim državama koje postoje u okruženju - od Crne Gore, koja je multietnička, Makedonije, Srbije, Hrvatske, a pogotovo Evrope i čitav demokratski svijet".

"Kretanje BiH ka tome nije podrazumijevalo negiranje prava etničkih grupa, njihovih identiteta, već afirmaciju prava svakog čovjeka. Bez prelaska s etnonacionalne politike na politku izgradnje bh. nacionalne države, nema budućnosti za BiH", poručio je Kulenović.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...