NA POMOLU JE NOVA DRAMA U REPUBLICI SRPSKOJ: Dodik pravi raskol unutar DNS-a, na sjednici Predsjedništva stranke nije jednoglasno donesena odluka o raskidu koalicije sa SNSD-om…

Predsjedništvo Demokratskog narodnog saveza nije jednoglasno donijelo odluku da daje slobodu gradskim i opštinskim organizacijama DNS-a da samostalno odluče s kim će koalirati u svojim lokalnim zajednicama i koga će podržati za kandidata za načelnika ili gradonačelnika, saznaje “Glas Srpske”.

  • Politika

  • 31. Okt. 2020  31. Okt. 2020

  • 0

Prema tvrdnjama izvora iz vrha ove stranke, na sjednici Predsjedništva, održanoj u četvrtak navečer, kojoj nije prisustvovao lider Nenad Nešić, bilo je i drugačijih prijedloga. On kaže da je nekolicina članova bila radikalna i zagovarala potpuni prekid odnosa sa SNSD-om.

- Oni su tražili da Predsjedništvo donese obavezujuću odluku i naloži opštinskim i gradskim odborima da raskinu sporazume sa SNSD-om i povuku podršku bez obzira na to da li imaju dobru saradnju ili ne. Međutim, većina ostalih članova Predsjedništva je smatrala da je potrebno ostaviti odborima da odluče, jer oni na terenu najbolje znaju šta treba da rade. Kada su glasali, svi su to podržali, osim dva člana iz Prijedora i Čelinca koji su bili suzdržani - objašnjava izvor.

On dodaje da predsjednik stranke Nenad Nešić nije prisustvovao sjednici Predsjedništva zato što je bio u Beogradu, gdje je imao ranije zakazane zdravstvene preglede, i da u vezi s njegovim nedolaskom na sjednicu nema nikakve misterije. Također, isti izvor kaže i da, uprkos nedavnim izjavama Nenada Nešića da nema nikakvih nesporazuma između njega i generalnog sekretara ove stranke i šefa Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darka Banjca, stvari i ne stoje baš tako.

- Statut DNS-a precizno kaže da “predsjednika DNS-a u slučaju njegove spriječenosti ili nemogućnosti da obavlja funkciju predsjednika mijenja generalni sekretar ili jedan od potpredsjednika kojeg za to ovlasti predsjednik DNS-a”. Veliko je pitanje da li će Nešić u slučaju da i dalje bude imao zdravstvene probleme zbog kojih je podnio ostavku na mjesto v. d. direktora “Puteva Republike Srpske”, rukovođenje strankom prepustiti Banjcu ili će za to ovlastiti nekoga od potpredsjednika stranke. Ukoliko odluči da prenese ovlaštenja, što je izglednije nego da rukovođenje strankom prepusti Banjcu, to će, najvjerovatnije, biti jedan od potpredsjednika sa prezimenom Jovičić - Dragomir ili Radislav - tvrdi isti izvor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...