MISTERIJE SVIJETA: Niko ne zna kako je moguće da se drevna mumija našla hiljadama kilometara daleko, no kada su je odlučili skenirati rendgenom, otkrili su nešto jezivo…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 01. Nov. 2020  

  • 0

Naša današnja priča vraća nas 2.000 godina unatrag na američki kontinent. Naime, drevna peruanska mumija iz zbirke Prirodoslovnog muzeja u teksaškom gradu Corpus Christi prvi je put analizirana pomoću rendgenskih zraka. Nije poznato kako je mumija stigla u Teksas, a u posjedu Muzeja je od otvorenja 1957. godine.

Originalno je u opisu stajalo da je mumija iz doba carstva Inka i da je stara oko 2.000 godina, što nije moguće jer u to vrijeme Inke uopće nisu imali državu.

Mumija je omotana užetom, a jedini mogući pokazatelj njenog porijekla su fragmenti tkanine pronađeni uz tijelo. Svi pokušaji da se utvrdi porijeklo mumije ostali su bez uspjeha. Najnovija rendgenska analiza pokazala je da je riječ o djevojčici, a vjeruje se da će se dodatnom analizom utvrditi uzrok smrti, kao i tačan položaj u kojem je pokopana, što može otkriti iz koje je etničke grupe potekla.

Peruanska vlada predala je molbu da im se mumija vrati, što će biti i učinjeno ako se dokaže da doista potječe s područja današnjeg Perua.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...