JEZIVO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Arheolozi su ostali u čudu nakon što su doznali o čemu se radi, pronalazak u Srbiji ledi krv u žilama…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 04. Nov. 2020  04. Nov. 2020

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u rimsko doba, na teritoriju današnje Srbije.

Tamo su, naime, otkivene takozvane tabele proklinjanja (“tabella defixionis”), koje su bile uobičajene u drevnom Rimu. Natpisi na metalnim pločicama koristili su se, kako sam naziv kaže, za bacanje prokletstva.

U Viminaciumu, arheološkom nalazištu u istočnoj Srbiji, otkriveno je nekoliko ovakvih tabela, ali zlatnih.

Neke su napisane na grčkom, no ima i onih na nepoznatim jezicima, ukrašenih nerazumljivim simbolima. One koje su jezikoslovci uspjeli “dešifrirati”, služile su za zazivanje demona. Datirane su u 4. stoljeće te prikazuju ključnu promjenu u Rimskom carstvu s obzirom na to da se na njima spominju kako poganska božanstva, tako i neki kršćanski sveci, piše NBC News.

Na mnogim lokalitetima širom svijeta otkivene su olovne ili srebrene tabele proklinjanja, ali ove srbijanske, zlatne, jedini su takvi primjerci. Rimljani su zabranjivali zakopavanje zlata sa mrtvima, što ovo otkriće čini jedinstvenim.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...