WESLEY CLARK IMA VEOMA JASNU PORUKU: NATO je ugrožen ako Trump pobijedi

Na pitanje kako gleda na američko povlačenje sa međunarodne scene, ali i mogući drugi mandat Trumpa, Clark ima veoma jasnu poruku.

  • Svijet

  • 05. Nov. 2020  05. Nov. 2020

  • 1

U satima dok se čeka konačna presuda američkih birača o tome ko će u naredne četiri godine sjediti u Bijeloj kući, brojni analiziraju kako bi predsjedništvo jednog, odnosno drugog kandidata moglo utjecati na svijet, ali i na region zapadnog Balkana.

Bivši vrhovni zapovjednik NATO-a, general Wesley Clark u ekskluzivnom intervjuu za N1 analizira Dejtonski mirovni sporazum i Bosnu i Hercegovinu 25 godina nakon tih događaja, Joea Bidena i Donalda Trumpa, utjecaj Rusije, Kine i Turske na region, ali i to kako vidi moguću ulogu NATO-a u borbi protiv Covida.

"Mišljenja sam da ćete, ako potpredsjednik Joe Biden postane predsjednik, ponovo vidjeti jako liderstvo, kao i veći fokus na Evropu, američke prijatelje i saveznike u Evropi. Tako da mislim da je to dobra stvar", kaže Clark o bivšem potpredsjedniku SAD-a.

Na pitanje kako gleda na američko povlačenje sa međunarodne scene, ali i na mogući drugi mandat Trumpa, Clark ima veoma jasnu poruku.

"Zapravo nema načina da se to zna, jer on je relativno nepredvidiv. Nema platforme Republikanske stranke na kojoj se takmičio. Ali, kako sam rekao u objavljenim komentarima u SAD-u, smatram da će NATO biti pod rizikom ako predsjednik Trump bude ponovo izabran", izričit je Clark.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...