SVE SMO BLIŽE KONAČNIM PODACIMA: Biden pred pobjedom, ali i dalje je neizvjesno; Trumpove pristalice demonstriraju (VIDEO)

I dalje traje napeta utrka za novog predsjednika SAD-a. 

  • Svijet

  • 05. Nov. 2020  05. Nov. 2020

  • 0

Joeu Bidenu nedostaje samo šest elektorskih glasova za Bijelu kuću, ali i dalje se moraju prebrojati stotine hiljada glasova u ključnim američkim saveznim državama kako bismo bili bliže ishodu tijesne borbe između Bidena i aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, koji je već krenuo poduzimati pravne akcije u državama u kojima je Biden preokrenuo rezultat.

Njegov štab je u srijedu tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Džordžiji, Pensilvaniji i Mičigenu, a u Viskonsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova. 

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Džordžije i Arizone.

Nevada nosi šest elektorskih glasova i upravo bi ona mogla biti ključ za Bidenovu pobjedu. 

Trumpa, koji je još u izbornoj noći proglasio pobjedu, a svaki suprotan ishod nazvao krađom, čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio utrku, Trump mora osvojiti Džordžiju i Arizonu ili Džordžiju i Nevadu nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Viskonsinu i Mičigenu. 

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegija mora potom pobijediti u Pensilvaniji, u kojoj se Trumpova prednost kontinuirano smanjuje, te u Sjevernoj Karolini.

Trenutni ukupni rezultat elektorskih glasova: Biden - 264, Trump - 214

Trenutno stanje u ključnim državama u kojima još traje prebrojavanje (prema podacima AP-a, ažurirano u 9:00):

- Pensilvanija - vodi Trump. Donald Trump - 50,7%, Joe Biden - 48,1%. Prebrojano 89%. Država nosi 20 elektorskih glasova.

- Nevada - vodi Biden. Joe Biden - 49,3%, Donald Trump - 48,7%. Prebrojano 75%. Država nosi 6 elektorskih glasova.

- Džordžija - vodi Trump. Donald Trump - 49,6%, Joe Biden - 49,2%. Prebrojano 98%. Država nosi 16 elektorskih glasova.

- Sjeverna Karolina - vodi Trump. Donald Trump - 50,1%, Joe Biden - 48,7%. Prebrojano 94%. Država nosi 15 elektorskih glasova.

Trumpove pristalice demonstrirale ispred glasačkog mjesta u Arizoni

Sinoć se mnoštvo Trumpovih pristalica okupilo ispred zgrade izbornog odjela okruga Maricopa u kojoj se broje glasački listići.

Demonstrirali su zbog nastavka brojanja glasova u Feniksu i Arizoni. Naime, Trump je već nekoliko puta naglasio kako smatra da je brojanje dopisnih glasova problematično i okrivio demokrate da mu tim putem žele ukrasti pobjedu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...