JE LI NA POMOLU POLITIČKI OBRAT: Aleksandar Vučić već napušta Trumpov brod koji tone!

Izgleda da je "Informer" već pustio niz vodu "Trumpa Srbina" ne bi li umanjio političku štetu po "Acu Srbina".

  • Regija

  • 06. Nov. 2020  07. Nov. 2020

  • 0

Ne znam kako će reagovati vrh republikanaca. Ali izgleda da je Informer već pustio niz vodu "Trumpa Srbina", ne bi li umanjio političku štetu po "Acu Srbina" - napisao je na Twitteru Đorđe Vukadinović, politički analitičar i glavni urednik Nove srpske političke misli, piše portal Direktno.rs.

U narodu se kaže da pacovi prvi napuštaju brod koji tone, a sudeći prema naslovu iz tabloida pod kontrolom Aleksandra Vučića, već je počelo prestrojavanje srpskog državnog vrha od Trumpa ka Bidenu.

Sjećate se kako je Vučić rekao da je podržao Hillary Clinton zato što je pametan? E, sa tom istom pameću je sada podržao Donalda Trumpa, koji je na korak od izlaska iz Bijele kuće.

I ništa to ne bi bilo sporno da je Vučić svoju podršku bazirao na ideološkim sličnostima (mada je, iskreno, više ima sa Trumpom), a ne na pukom pragmatizmu i oportunizmu.

alt

Javnost odlično pamti hvalospjeve Vučića, koje je upućivao preko svojih tabloida na račun Donalda Trumpa, 2016. godine: "Trumpe Srbine", "Trump nam vraća Kosovo"... Međutim, Trump ne samo da nam nije vratio Kosovo, nego je i potvrdio kosovsku nezavisnost, uz sve asistenciju Vučića, koji je pohrlio u Washington, kako bi doprinio kampanji Trumpa i uknjiženju uspjeha na vanjskopolitičkom planu. Čak je i s ponosom pristao da se jezero Gazivode preimenuje u "Trumpovo jezero".

Najbliži Vučićevi ljudi, a, nažalost, i doskorašnji ministar vanjskih poslova, Ivica Dačić, pozivali su Srbe u SAD da glasaju za Trumpa, jer su "pametni" kao i šef im.

Međutim, vidi Vučić da je vrag odnio šalu, pa već priprema teren za novo pozicioniranje prema Washingtonu. Teren je počela da priprema njegova "pomoćnica" na čelu Vlade, Ana Brnabić.

"Imamo odličnu komunikaciju sa timom predsjednika Trumpa, ali također predsjednik Aleksandar Vučić poznaje lično i gospodina Bidena", dočekala je da saopći Brnabić, uprkos tome što su nas Vučićevi mediji neprestano podsjećali kako je Biden krvnik srpskog naroda.

Vučićevi botovi koji operišu društvenim mrežama poturaju snimke posjete Bidena Srbiji 2016. godine, kako u Skadarliji kupuje opanke. Uz ovaj naslov "Informera", jasno je da Vučić više ne zna kud udara i da je potpuno pogubio konce.

"Sve ovo jasno pokazuje kako ne postoji nikakva vanjskopolitička strategija. A uz Marka Đurića na čelu ambasade u Washingtonu, a Joee Bidena u Bijeloj kući, možemo samo nebesa da molimo da nam pomognu", zaključuju novinari portala Direktno.rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...