ČOVIĆU I DODIKU GORI POD NOGAMA: I Ambasada SAD-a reagovala na izvještaj visokog predstavnika Inzka

Još se ne stišavaju reakcije “prozvanih” glavnih aktera izvještaja visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koji je jučer predstavio Vijeću sigurnosti UN-a.

  • Mini market

  • 06. Nov. 2020  07. Nov. 2020

  • 1

Kao što je poznato Valentin Inzko je čak 26 puta u svom izlaganju pomenuo ime Milorada Dodika i ocijenio ga kao najvećeg kočničara svih procesa i napretka BiH ka EU i NATO-u.

Istovremeno kritike je dobio i HDZ, strateški partner SNSD-a, a koji su ekspresno odbacili ovaj izvještaj.

Zanimljiv je stav i Ambasade SAD u BiH po ovom pitanju. Tako je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a kazano da Sjedinjene Američke Države podržavaju mandat Ureda Visokog predstavnika.

- Želimo se nadovezati na riječi Visokog predstavnika i naglasiti da Sjedinjene Američke Države također pozdravljaju 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma koji garantuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, naveli su u odgovoru.

- Veličanje osuđenih ratnih zločinaca je uznemirujuća realnost u Bosni i Hrecegovini i  Sjedinjene Američke Države snažno osuđuju sve pojedince, grupe ili organizacije koji slave ratne zločine. U zemlji koja se opredjelila za Euroatlantske integracije nema mjesta za retoriku podjela, a njeno korištenje u političke svrhe zahtijeva osudu, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Podsjećamo, Valentin Inzko, je u svom izvještaju između ostalog poručio da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uvlačio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Istovremeno je kritizirao Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatsku demokratsku zajednicu, koje je i okarakterisao kao najveće krivce za stanje u državi piše Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...