ŠTA DA KAŽEM, ŠTA DA SLAŽEM, A DA SA ON NE NALJUTI: Režimski mediji u Srbiji muku muče kako da priznaju pobjedu Bidena; Državna RTS tu vijest objavila...

...u 20-oj minuti "Jutarnjeg dnevnika!"?

  • Regija

  • 08. Nov. 2020  08. Nov. 2020

  • 2

Srbijanski mediji pod kontrolom režima Aleksandra Vučića ne samo da su pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama primili sa "šokom i nevjericom", nego su uložili ogromne napore da o tome srbijanska javnost sazna što kasnije i što manje!

Najstariji dnevni list, "Politika" kao da je postavila model izvještavanja o Bidenovoj pobjedi, tako što nije na naslovnoj strani stavila da je "Biden pobijedio", nego da "mediji tvrde da je Biden predsjednik Amerike".

Mnogo veći prostor i značaj od te vijesti koja je obilježila ne samo jučrašnji dan nego i cijelu 2020., "Politika" je posvetila reakciji Aleksandra Vučića na rezultat američkih izbora:

"Vučić o novom predsedniku SAD: 'Čestitaću Bajdenu, za Srbiju bi Tramp bio bolji.'" Vučić je, kako piše "Politika" napao svoje kritičare pitajući ih "da li se to oni raduju šo će Srbiji biti teže".

Na ogomnim mukama se našla se i državna televizija, Radio-Televizija Srbije koja je u svom centralnom Jutarnjem dnevniku vijest o pobjedi Joea Bidena objavila tek u dvadesetoj minuti. I formulacija njihovih urednika glasila je: "Kako javljaju mediji i agencije, Joe Biden pobijedio je u trci uza predsjednika Amerike."

Indikativan je bio i izbor gosta Dnevnika, koji je komentirao izbore za američkog predsjednika: Bidenovu pobjedu analizirao je Nebojša Čović, kojem je jedina funkcija koju trenutno obnaša predsjednik Košarkaškog kluba "Crvena zvezda". Čovića, kao bivšeg povjerenika Vlade Srbije za jug Srbije, urednici su očito smatrali kompetentnim da komentira američke izbore jer se navodno nekad sreo sa Joeom Bidenom i razgovarao sa njim o Kosovu. On je rekao da misli da "na žalost gospodin Donald Trump imale male šanse da sudskim putem dokaže da je pokraden na izborima". Komenirajući Bidenovu ulogu na Balkanu Čović je cinično kazao: "Dovoljnio je vidjeti ko mu je sve čestitao na pobedi, u Sarajevu, Podgorici, Prištini... pa da vidite koga će on podržavati."

(S. B.) 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...