JE LI OVO KONAČNI KRAJ: Osman Mehmedagić Osmica pred razrješenjem…

Sud BiH za sutra je zakazao ročište na kojem će se raspravljati o mjerama zabrane koje je predložilo Tužilaštvo BiH po optužnici protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.

  • Društvo

  • 09. Nov. 2020  09. Nov. 2020

  • 0

Direktor OSA-e je, zajedno sa šefom Odjeljenja za cyber sigurnost ove agencije Muhamedom Pekićem, optužen za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, a Tužilaštvo je podnijelo prijedlog da Mehmedagiću bude zabranjeno obavljanje dužnosti direktora OSA-e do okončanja krivičnog postupka.

Ukoliko sud prihvati taj prijedlog, Mehmedagić ima rok od tri dana da uloži žalbu Apelacionom vijeću, a ako žalba bude odbijena, slijedi njegovo razrješenje s funkcije prvog obavještajca BiH. Prema objašnjenjima pravnika, ukoliko žalba bude odbijena, Mehmedagić je dužan da o tome obavijesti Vijeće ministara BiH, koji potom, u skladu sa odlukom suda, mora da donese akt kojim Mehmedagića razrješava dužnosti.

Pored toga, Vijeće ministara može da razriješi Mehmedagića i bez odluke suda, jer Zakon o OSA-i kaže da direktor OSA-e može biti razriješen dužnosti u slučaju da je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...