ČOVIĆEV OMILJENI NOVINAR NE KRIJE TUGU: Zoran Krešić odao počast ratnom zločincu i poslijeratnom ekstremisti Marku Radiću! (FOTO)

Mostar je sinoć bio šokiran brutalnim ubistvom koje su desilo u blizini zgrade MUP-a HNK. Ubrzo se saznalo da je ubijen Marko Maka Radić, a na njega je pucao nekadašnji prijatelj Josip Cvitanović.

  • Mini market

  • 10. Nov. 2020  10. Nov. 2020

  • 2

Marko Maka Radić je bivši pripadnik HVO-a koji je 2011. godine pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistava i silovanja u zloglasnom logoru Vojno kod Mostara.

Njegov ubica Josip Cvitanović bio mu je blizak prijatelj. Naime, Josip Cvitanović je, skupa s Radićem, bio jedan od optuženih za napad na Bošnjake na Bajram 10. februara 1997. godine, kada su namjeravali obići mezarje u mostarskom Liska parku. Za napad u kojem je poginuo Šefik Sulejmanović, a Seid Maksumić i Safet Radoš su teško povrijeđeni, a 22 osobe zadobile su lakše povrede, pored Radića, optuženi su i specijalci Ivan Hrkać, Božo Perić, Željko Planinić i spomenuti Josip Cvitanović.

Inače, Marko Radić je u tom periodu bio zapovjednik Policijske uprave Mostar. S te ga je dužnosti smijenio visoki predstavnik, i to upravo zbog napada na Bošnjake u Liska parku. Njegova je odgovornost za napad utvrđena istragom IPTF-a, u čijim je izvještajima opisivan kao “surov i opasan, uvijek naoružani ekstremist”.

Od ovog vatrenog obračuna, daleko poraznije za društvo koje „gradi“ bosanskohercegovački HDZ, predvođen Draganom Čovićem, je „oproštaj“ koji je bivšem ratnom zločincu i poslijeratnom opasnom ekstremisti priredio novinar „Večernjeg lista“ Zoran Krešić i član Upravnog odbora BHRT-a.

Krešić je, naime, na svom Facebook profilu povodom smrti presuđenog ratnog zločinca Marka Radića napisao kako ga je „sramota kakvih sve novinarskih govana ima“, aludirajući na izvještavanje o ubistvu u Mostaru, a zatim poručio i: „Maka, počivaj u miru.“

Krešić je, inače, poznat kao zagriženi borac za naslijeđe „Herceg-Bosne“ i jedan od najangažovanijih novinara bliskih Draganu Čoviću i njegovom HDZ-u. Svoju vjernost Čoviću opetovano dokazuje huškačkim tekstovima na račun Sarajeva kao glavnog grada i Bošnjaka u BiH.

Nedavno su mediji pod kontrolom Dragana Čovića u najbrutalnijoj formi s gebelskom strašću nastojali terorističke napade koji su se desili u Francuskoj, dovesti u vezu s Bošnjacima i islamom kao religijom koju ispovijeda većina Bošnjaka.

Nakon samo nekoliko dana, isti krugovi medijsko-propagandne mašinerije se (shrvani od tuge) opraštaju od ratnog zločinca koji će ostati upamćen samo po provođenju u praksi zločinačke politike Herceg-Bosne koju Zoran Krešić slavi, uz poruku kolegama novinarima da su „govna“. To su, dakle, ti prvaci evropskih integracija i nosioci evropskih vrijednosti!? 

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...