PANIKA U REPUBLICI SRPSKOJ NAKON PROSLAVE U SARAJEVU: „Bošnjaci od Bidena očekuju ponižavanje Srba…“

„Proslava koja je `spontano` organizovana u Sarajevu, a povodom pobjede Joea Bidena na američkim izborima, pokazuje da bošnjačka politička elita nije odustala od svojih ciljeva te da od američke administracije očekuje da joj pomogne da realizuje davno osmišljeni koncept koji je zacrtan još 1990. godine“, ocjenjuju banjalučki politolozi u razgovoru za „Glas Srpske“.

  • Vijesti

  • 10. Nov. 2020  10. Nov. 2020

  • 8

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci Željko Budimir kaže da Bošnjaci i njihova politička elita očekuju da im američka administracija pomogne da ostvare političke snove.

- Bošnjački klubovi u Americi otvoreno i zdušno su protežirali ovog demokratu, kojeg srpski narod ne pamti baš po dobru. I to nije problem, jer oni mogu podržavati koga hoće. Ali, očekivati od novog američkog predsjednika da kazni Srbe i nagradi Bošnjake, od toga nema ništa. Problem je što su sarajevske vlasti sada to prenijele na obični narod, što samo može voditi podizanju tenzija - kaže Budimir.

On je uvjeren i kako od tih velikih očekivanja neće biti ništa, jer se američka vanjska politika ne mijenja preko noći.

Politikolog Vojislav Savić kaže da su američki izbori događaj od planetarnog značaja, ali da „nije prirodno i nije uobičajeno da se pokazuje takva vrsta histerije“.

- Na taj način se prosto ne pokazuje jedna vrsta političke i nacionalne zrelosti koju jedan narod i jedna institucionalna politika treba da imaju. Kada oboje sarajevsku Vijećnicu, oni time pokazuju institucionalnu podršku, a to nije isto kao kod nas kada neki pojedinac, poput, recimo, Daneta Čankovića, okači bilborde Trumpa ili Putina i nazove ih spasiocima. To je razlika - kaže Savić.

Govoreći o motivima slavlja u Sarajevu, Savić kaže da se Amerika s Trumpom bavila sobom i svojom ekonomijom i nije bila ekspanzionistička kao inače.

- Trump je bio šansa za cijeli svijet da se stvari resetuju i da se posmatraju na jedan pragmatičan način. Kada na čelu države imate takvog čovjeka, koji problemima ne pristupa s klasičnog birokratskog stanovišta, to nije isto kao kada imate Bidena, koji je u politici predugo i koji se, kada uđe da rješava neki problem, drži šablona američke politike, koji za nas nije dobar. To je, ustvari, ono što slave u Sarajevu - kaže Savić.

Politikolog Siniša Simikić kaže da je samo one s odsustvom historijskog pamćenja iznenadila proslava Bidenove pobjede u onakvom obliku u Sarajevu.

- Potrebno se sjetiti kako su dočekivani austrougarski namjesnici, vojnici Vermahta i da ne nabrajam dalje. Ono što je uočljivo jeste da Bajdenova pobjeda nije slavljena zbog same te pobjede, već da bi bila poslata poruka Srbima u Republici Srpskoj, za šta će se bošnjačka politička elita zalagati kod nove administracije, a to je unitarna BiH - kaže Simikić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...