POČEO SAMIT BERLINSKOG PROCESA: Bisera Turković učestvuje u ime BiH

Informaciju prati šest dokumenata kojima se jača saradnja na Zapadnom Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regije i Evropske unije.

  • Vijesti

  • 10. Nov. 2020  10. Nov. 2020

  • 0

Počeo je Samit u okviru Berlinskog procesa u Sofiji, ali se sastanak održava online. Predstavnica Bosne i Hercegovine je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova. Ukupno je 25 učesnika.

Osim predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije i vodećih evropskih zemalja, tu su i predsjednici i premijeri zemalja Zapadnog Balkana.

Informaciju prati šest dokumenata kojima se jača saradnja na Zapadnom Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regije i Evropske unije.

Među dokumentima koji u fokus stavljaju razvoj ekonomije i jačanje međusobne saradnje u regiji su Deklaracija o zajedničkom regionalnom tržištu i Akcioni plan za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta 2021-2024. te Deklaracija partnera sa Zapadnog Balkana u vezi sa Zelenom agendom. Prihvatanje ovih dokumenata donijet će brojne benefite zemljama regije i ubrzati ispunjavanje obaveza u procesu pristupanja EU, javlja Hayat.

Nakon uslovljavanja HDZ-a, Vijeće ministara BiH sinoć je na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo Informaciju o održavanju Samita u okviru Berlinskog procesa, nakon čega je i Predsjedništvo BiH isto uradilo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...