MACRONOVI KASNI RADOVI: "Raditi na pronalaženju trajnog političkog rješenja sukoba. Francuska je uz Armeniju"

Francuski predsjednik založio se za pronalaženje "trajnog političkog rješenja" za Nagorno Karabah, koji štiti interese Armenije, i pozvao je Tursku da prestane sa provokacijama, saopštila je Jelisejska palača.

  • Svijet

  • 10. Nov. 2020  10. Nov. 2020

  • 0

"Bez odlaganja treba raditi na definisanju parametara trajnog političkog rješenja sukoba, koji mogu da osiguraju ostanak armenskog stanovništva u Nagorno-Karabahu i povratak desetina hiljada ljudi koji su pobjegli iz svojih domova", ističe se u saopštenju.

"U ovom teškom trenutku, Francuska je uz Armeniju, s kojom ima historijsko prijateljstvo", dodaje se.

Pariz, koji navodi da će analizirati taj sporazum, pozdravio je okončanje sukoba, uz ocjenu da prioritet sada treba da bude "trajno okončanje sukoba i poštovanje prekida vatre, o čemu je odlučeno u ponedjeljak".

Sporazum koji su Azerbejdžan i Armenija potpisali pod okriljem Rusije, označava okončanje šestosedmičnih žestokih sukoba. Macron, koji je bio uključen u pokušaje postizanja primirja u okviru grupe Minsk (Francuska, Rusija i SAD), "aktivno će nastaviti konsultacije s Rusijom" i uskoro će razgovarati sa liderima dvije strane, navodi se u saopštenju.

Francuska, kako se dodaje, "snažno poziva Tursku da okonča provokacije po pitanju Nagorno-Karabaha, da pokaže suzdržanost i da ne radi ništa što kompromituje mogućnost trajnog sporazuma kroz pregovore u okviru grupe Minsk".

Turska je u utorak ujutro pozdravila postizanje sporazuma kao "veliku pobjedu" Azerbejdžana.

Prema sporazumu, sukobljene strane zadržavaju "položaje koje su zauzele", a Rusija će rasporediti skoro 2.000 pripadnika mirovnih snaga da bi osigurala poštivanje primirja. Sporazum predviđa da Azerbejdžan vrati kontrolu nad nekoliko okruga i održavanje kopnenog koridora koji povezuje teritorije, a koji je i dalje pod kontrolom armenskih snaga.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Armeni, otcijepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom devedesetih godina odnio 30.000 života. Od septembra su obnovljeni sukobi armenskih snaga i azerbejdžanske vojske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...