DEUTSCHE WELLE ANALIZIRA: Lokalni izbori u BiH - strah od malverzacija...

U Bosni i Hercegovini se danas održavaju lokalni izbori. Kritičari upozoravaju na izborne malverzacije, a analitičari nagovještavaju početak "tektonskih promjena" na političkoj sceni BiH.

  • Politika

  • 15. Nov. 2020  

  • 0

Više od 30.000 kandidata (ukupno 543 politička subjekta) kandidiralo se na lokalnim izborima 2020. godine. Na listama su tzv. profesionalni političari koji su već desetljećima na položajima u lokalnim institucijama ali i osobe različitih profila, pjevači, "influenceri", novinari... Zato se u izbornim programima nudi sve, od izgradnje lokalnih putova, do ulaska u NATO i Europsku uniju.

Za izbore je registrirano 3.283.194 birača. Evidentiran je veliki broj prijavljenih u inozemstvu za glasanje putem pošte. Zbog lošeg iskustva s prethodnih izbora, kada se izvještavalo o glasanju više od 8.000 umrlih, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) je prvi put objavilo spisak birača registriranih za glasanje putem pošte. Uslijedili su prigovori, a SIP je zbog brojnih prijava odbio u birački spisak upisati gotovo 30.000 potencijalnih birača.

Trgovina mjestima u biračkim odborima

Prema izvještaju Koalicije "Pod povećalom", jedan od najvećih problema na ovim izborima je trgovina mjestima u biračkim odborima radi "izbornog inženjeringa". Iz ove koalicije upozoravaju na pojavu registracije malih stranaka u sredinama u kojima nemaju realnih izgleda samo radi dobivanja položaja u biračkim odborima.

Pojašnjavajući za DW primjere "izbornog inženjeringa", bivši član biračkog odbora u jednoj sarajevskoj općini, koji je htio ostati anoniman, kaže da se stranke iz jednog entiteta prijavljuju za izbore u općinama drugog entiteta kako bi osigurale pozicije u biračkim odborima. Potom se, kako kaže, te pozicije mijenjaju ili prodaju tako što, primjera radi, stranke iz Federacije BiH prepuštaju ili prodaju svoja biračka mjesta u Republici Srpskoj (RS) strankama iz RS-a i obratno.

Glasali ste, iako niste izašli na izbore

"Sudionici ove 'trgovine' tako ostvaruju potpunu kontrolu u pojedinim biračkim odborima, a nekada plate članove biračkih odbora iz drugih stranaka da 'zatvore oči'. To se potom zloupotrebljava na više načina. Na primjer, nakon zatvaranja glasačkog mjesta i usporedbe spiskova registriranih birača i onih koji su izišli na izbore, popunjavaju se neiskorišteni glasački listići potpisivanjem određenog broja onih koji nisu izašli na izbore. Tako ste glasali iako niste izišli na izbore, pa je i zato važno iskoristiti svoje pravo na glasanje. Također, prepravljaju glasačke listiće konkurencije u nevažeće. Kontrole su neadakvetne, promatrači su ponekad dio iste ekipe (malverzacije), ili jednostavno odu s biračkog mjesta nakon njegovog zatvaranja, kada stranački 'aktivisti' u biračkim odborima i stupaju na scenu. To, uglavnom, mogu i rade pretežno velike, nacionalne stranke, a nekada se i manje stranke registriraju i tamo gdje nemaju nikakvih izgleda, samo radi sudjelovanja u sličnoj trgovini", kaže A.N.

Izborna kampanja protekla je u atmosferi međusobnih optužbi nacionalnih i građanskih opcija, vladajućih i oporbe, raspada donedavnih čvrstih koalicijskih partnera, nekorektnog etiketiranja političkih suparnika i zloupotrebe javnih resursa. Komunikolog Enes Osmančević za Radio Federacije BiH je rekao da je ovogodišnja predizborna kampanja bila "demonstracija snage vladajućih stranaka s ciljem sijanja straha među građanima".

Moguće promjene političke scene u BiH

"Brojne nepravilnosti nisu sankcionirane, jer je stanje u SIP-u zapušteno, a ovo tijelo je ispolitizirano i njegovi članovi su simpatizeri određenih političkih stranaka", nastavlja Osmančević i dodaje da su kampanju obilježile "bezidejnost, floskule te veličanje stranačkih osoba" umjesto stvarnog osvrta na brojne probleme lokalne zajednice. "Krivicu snosi i narod, građani, jer zbog svoje političke nepismenosti nisu u stanju biti korektiv ovom stanju", rekao je još Enes Osmančević.

Prema istraživanjima Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) sa sjedištem u Ljubljani, nakon promjena na političkoj sceni u Crnoj Gori, moguće su promjene i u BiH. "Otvaraju se mogućnosti za početak tektonskih promjena na političkoj sceni u BiH, a već je došlo do preslagivanja u RS-u, gdje manji partneri napuštaju vladajuću koaliciju. Rezultati lokalnih izbora će u mnogome utjecati na dalji razvoj političke situacije u BiH i na opće izbore 2022. godine. Karakteristično za lokalne izbore je, da stranke ulaze u neprincipijelne koalicije iako su na višim nivoima vlasti žestoki politički protivnici. Bezbroj je primjera takvih koalicija, a jedan od njih je Srebrenica", navodi se u izvještaju IFIMES-a.

"Uplitanja" susjeda u izborni proces u BiH

Izbori su test i za nacionalne stranke u Federaciji BiH, posebno u Kantonu Sarajevu, gdje se nacionalni koncept suočava s građanski orijentiranim strankama. Iz IFIMES-a upozoravaju i na "anomalije" Izbornog zakona BiH kojim nije predviđen drugi krug izbora za gradonačelnike, ali i na uplitanje susjeda u izborni proces u BiH. "Primjer je ministar europskih i vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman koji uoči izbora posjećuje općine u Zapadnoj Hercegovini i tako aktivno sudjeluje u izbornoj kampanji", napominje IFIMES.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko pozvao je građane da ostvare svoje demokratsko pravo. "Lokalni izbori se prije svega tiču konkretnih rješenja koja će pozitivno utjecati na svakodnevne živote građana, a ne grandioznih planova za obranu naroda i zemlje. Ovo je vrijeme kada građani glasaju i time šalju jasnu poruku da žele bolji život", rekao je Inzko, napominjući da su izbori prilika da građani BiH sami iskoriste svoje "bonske ovlasti".

Apeli međunarodne zajednice

U BiH je izborna šutnja uoči lokalnih izbora zakazanih za nedjelju 15. novembra. Kritičari upozoravaju izborne malverzacije, a analitičari nagovještavaju početak "tektonskih promjena" na političkoj sceni BiH. Veleposlanik Europske unije (EU) u BiH Johann Sattler i veleposlanici zemalja članica EU-a u BiH, pridružili su se kampanji o važnosti glasanja na lokalnim izborima. "Nemojte podcjenjivati snagu vašeg glasa" poručuju ambasadori, pozivajući birače da se pridržavaju pravila koje diktira pandemija koronavirusa. Na poštivanje pravila poziva i SIP koji je priopćio da je do subote (14.11.) formirano 129 mobilnih timova za glasanje 1.615 osoba koje su, uz adekvatnu dokumentaciju, prijavljene za glasanje tijekom samoizolacije.

Na lokalnim izborima u BiH 2020. godine izabrat će se 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u RS-u, 120 načelnika općina u BiH, 22 gradonačelnika i 31 zastupnik Skupštine Brčko Distrikta.

(DW)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...