MACRON UOČI DISKRETNOG SASTANKA SA POMPEOM: "Evropa mora biti nezavisna u vlastitoj odbrani, ne slažem se s njemačkom ministricom..."

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kritizirao je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i pozvao evropske nacije da suvereno preuzmu odgovornost za vlastitu odbranu, kako to čine SAD i Kina.

  • Svijet

  • 16. Nov. 2020  16. Nov. 2020

  • 1

"Moram reći da Vijeće sigurnosti više ne donosi korisne odluke", rekao je on u intervjuu za časopis "Grand Continent", prenosi Hina pozivajući se na DPA.

Francuska je jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, uz Sjedinjene Američke Države, Kinu, Rusiju i Veliku Britaniju, i svaka od njih raspolaže pravom veta.

Sjedinjene Američke Države tradicionalno blokiraju rezolucije kritične prema Izraelu, a Rusija je, između ostalog, spriječila donošenje sankcija Siriji.

Evropa mora biti nezavisnija u vlastitoj odbrani, kazao je Macron.

"Sjedinjene Američke Države poštovat će nas kao saveznike ako i mi sami sebe shvatimo ozbiljno te ako budemo suvereni u vlastitoj odbrani", rekao je.

Za NATO rekao da je ‘klinički mrtav’

Odbacio je komentare njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je ranije kazala da Evropa mora ostati ovisna o američkoj vojnoj zaštiti u bliskoj budućnosti. 

"Potpuno se ne slažem s tim mišljenjem njemačke ministrice odbrane", rekao je Macron te izrazio uvjerenje da njemačka kancelarka Angela Merkel dijeli njegovo mišljenje.

"Moramo nastaviti graditi našu vlastitu autonomiju, kako to čine SAD i Kina svaka za sebe."

Macron je prošle godine izazvao rasprave kada je za NATO rekao da je "klinički mrtav" zbog pomanjkanja saradnje između SAD-a i ostatka Saveza.

Prema izvorima iz francuske vlade, Macron treba u ponedjeljak primiti američkog državnog sekretara Mikea Pompea, ali diskretno, bez prisustva medija, koji neće prisustvovati ni sastanku Pompea i njegovog francuskog kolege Jean-Yvesa Le Driana.

Pariz je saopćio da je primio Pompea na njegov zahtjev i transparentno prema saradnicima izabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Macron je bio među prvima koji je čestitao demokratskom kandidatu Bidenu na izbornoj pobjedi, koju aktuelni predsjednik SAD-a Donald Trump odbija prihvatiti.

Nezadovoljan pisanjem medija

U intervjuu za "The New York Times" Macron se požalio i na pisanje pojedinih medija na engleskom jeziku o nedavnim napadima na Francusku, optuživši ih da "daju legitimnost nasilju" nerazumijevanjem francuskog konteksta.

"Kada je prije pet godina Francuska bila napadnuta, sve nacije svijeta bile su uz nas", kazao je Macron.

"A kada vidim u tom kontekstu da brojni dnevni listovi, za koje sam mislio da dijele naše vrijednosti, pišu o zemlji koja je dijete prosvjetiteljstva i Francuske revolucije opravdavajući nasilje, kažu da je srž problema u tome što je Francuska rasistička i islamofobna zemlje, e onda kažem: 'Poljuljani su temelji.'"

Napadač je 16. oktobra blizu Pariza odrubio glavu francuskom učitelju, koji je djeci, u sklopu poduke o slobodi govora, pokazao karikature poslanika Muhammeda, a nešto poslije u oktobru troje ljudi je ubijeno u napadu nožem u crkvi u Nici.

Macron je zbog toga najavio snažniji obračun sa svim vidovima "radikalnog islamizma" te je branio slobodu govora, na šta su održani masovni protesti u muslimanskim zemljama i počeo je bojkot francuskih proizvoda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...