OGLASIO SE I CARL BILDT: "Dejtonski sporazum je dao Bosni temelj, a ne plafon"

Carl Bildt je pozvao građane da gledaju prema budućnosti i rade zajedno u BiH, regiji i Evropi.

  • Mini market

  • 21. Nov. 2020  21. Nov. 2020

  • 0

Švedski političar, diplomata i nekadašnji premijer Carl Bildt na svom zviničnom Twitter profilu prisjetio se dana kada je Ured Visokog predstavnika (OHR) u našoj zemlji otvoren.

-Postignut je “mir koji niko nije mogao da slavi, al je svako mogao da prihvati”, rekao je Bildt.

Prisjetio se i izjave predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića iz tog vremena da to nije bio najbolji mogući sporazum, ali jeste za to vrijeme.

-Dejtonski sporazum je dao Bosni temelj, a ne plafon – naveo je Bildt, te izrazio razočarenje time što politički lideri nisu iskoristili mogućnosti koje nudi Dejtonski sporazum, Ustav BiH, te proces EU integracija.

– Previše njih su predugo doživljavali taj mir više kao nastavak rata drugim sredstvima. naveo je Bildt.

Pozvao je građane da gledaju prema budućnosti i rade zajedno u BiH, regiji i Evropi.

-Trebamo se sjećati svega što se dogodilo i izvući lekcije iz toga kako bi mogli početi graditi mir za sve u Bosni, na Balkanu i u Evropi. To je ostavština Dejtona – zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...