KUHA U IZRAELU: Gantz pokreće istragu, puca partnerstvo s Netanyahuom...

Ministar odbrane Izraela Beni Gantz formirao je komisiju za istragu kontroverzne kupovine njemačkih podmornica prije nekoliko godina, što je potez koji bi mogao da dovede do još veće napetosti u ionako lošim odnosima njega i premijera Benjamina Netanyahua.

  • Svijet

  • 23. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 0

Kupovina podmornica i ratnih brodova po cijeni od dvije milijarde dolara od njemačke kompanije "Thyssenkrupp" u fokusu je korupcionaškog skandala u kojem je osumnjičeno sedam biznismena, uključujući neke koji su bliski Netanyahuu, prenosi Beta.

Netanyahu, kome se sudi za umiješanost u tri druga korupcionaška skandala, nije osumnjičen u takozvanom slučaju njemačkih podmornica.

Kritičari, uključujući i njegovog ministra odbrane u vrijeme kupovine 2015. godine, kažu da nije postupio kako valja i da se možda radi o sukobu interesa.

Ministar Gantz, glavni Netanyahuov koalicioni partner, rekao je da je odlučio da formira komisiju poslije konsultacija sa pravnim i zvaničnicima odbrane, koje su trajale sedmicama.

Podjela vlasti

Komisija koju će predvoditi penzionisani sudija, objavit će rezultate istrage poslije četiri mjeseca.

Gantz i Netanyahu dogovorili su se u maju o podjeli vlasti, jer ni poslije tri runde uzastopnih izbora za manje od godinu dana nije bilo jasnog pobjednika.

Nova vladu čiji je cilj, tobože, bio da se suprotstavi krizi nastaloj zbog pandemije koronavirusa, karakteriziraju međusobni sukobi koji je paraliziraju.

U slučaju da rivali ne postignu dogovor o budžetu do 23. decembra, u Izraelu će se morati održati još jedni izbori.

Netanyahuova konzervativna partija Likud optužila je Gantza da djeluje iz političkih razloga i da nastoji da osigura glasove u vrijeme kada njegova partija centra Plavo i bijelo, sudeći po ispitivanjima javnog mnijenja, ne kotira dobro.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...