IMALI SU TEŽAK RAZGOVOR: Netanyahu zamjerio ministru odbrane Gantzu što je otputovao u zvaničnu posjetu Washingtonu

Izraelski zvaničnik, član krajnje desničarske stranke Likud, govorio je pod uvjetom anonimnosti. On tvrdi da je Netanyahu imao "težak razgovor" s Gantzom rekavši mu da zemlja ima "samo jednog premijera".

  • Svijet

  • 03. Mar. 2024  

  • 1

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zamjerio je ministru odbrane Bennyju Gantzu odlazak u zavničnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, piše AP News.

Izraelski zvaničnik, član krajnje desničarske stranke Likud, govorio je pod uvjetom anonimnosti. On tvrdi da je Netanyahu imao "težak razgovor" s Gantzom rekavši mu da zemlja ima "samo jednog premijera".

Putovanje Gantza dolazi u trenutku nepovjerenja i sukobljavanja Netanyahua i američke vlade u vezi Palestine i toga ko i kako treba upravljati Pojasom Gaze nakon što rat bude okončan.

Gantz je imenovan ministrom u ratnom kabinetu tek nakon što je Hamas izvršio napad na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Gantz bi se u ponedjeljak trebao sastati sa potpredsjednicom SAD-a Kamalom Harris i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, prema njegovoj Partiji nacionalnog jedinstva.

U Egiptu su u toku pregovori o prekidu vatre prije početka Ramazana sljedeće sedmice.

Prioritete SAD u regionu sve više ometa Netanyahuov kabinet, kojim dominiraju ultranacionalisti. Gantzova umjerenija stranka ponekad djeluje kao protivteža Netanyahuovim krajnje desničarskim saveznicima.

 

Prema većini istraživanja javnog mnijenja, Netanyahuova popularnost je opala od izbijanja rata. Mnogi Izraelci ga smatraju odgovornim što nije zaustavio prekogranični napad Hamasa 7. oktobra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...