POGLEDAJTE KAKO IZGLEDAJU HELIKOPTERI KOJE JE RS KUPILA OD RUSIJE: Opremljeni su MEDAVAC modulom koji...

Planirano je da operater helikoptera bude nova jedinica u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Repubilike Srpske.

  • Vijesti

  • 23. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 2

Kompanija "Ruski helikopteri" predala je zvanično danas u Kazanju prvi laki višenamjenski helikopter Ansat Republici Srpkoj kao dio ugovora za tri helikoptera.

Planirano je da operater helikoptera bude nova jedinica u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Repubilike Srpske. Za "Ruske helikoptere" entitet države Bosne i Hercegovine bit će prvi evropski kupac Ansata, piše Tangosix.

Kako je danas saopšteno iz "Ruskih helikoptera", prvi Ansat za Republiku Srpsku bit će opremljen MEDAVAC modulom koji će se sastojati od nosila, mjesta za jednog pacijenta i dva medicinara. Od opreme, tu će biti mobilni respirator, EKG za monitoring srčanih aktivnosti u realnom vremenu i druga medicinska oprema. Uz prvi helikopter predat je i set od pet sjedišta koja se mogu postaviti umjesto MEDAVAC konfiguracije. Saopšteno je da je helikopter isporučen i sa „sistemom za aktivnu kontrolu vibracija“, prenosi N1.

alt

(FOTO: Tangosix)

Republika Srpska će dobiti još dva Ansata 2021. i 2022. godine. Dodatno će biti opremljeni reflektorima, sistemom za „fast rope“ desante, dizalicom i kukom HESLO (Helicopter External Sling Load Operations) operacije.

Prema ugovoru, saopšteno je iz "Ruskih helikoptera", tri tehničara i dva pilota dobit će obuku u trening-centru u Kazanju. Piloti će učiti letenje na tipu kako u simulatoru, tako i na samim helikopterima. Planirano je da u naredne dvije godine obuku prođu još četiri pilota i šest tehničara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...