SUKOB GENERACIJA: McLaren P1 vs. Ferrari F40 (VIDEO)

Jedan od najpopularnijih Ferrarija svih vremena odmjerio je snage s nekoliko generacija mlađim McLarenom, evo kako je prošao...

  • Auto

  • 23. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 0

Utrke ubrzanja, u pravilu, i nisu toliko zabavne. Dva automobila natječu se koji će prvi prijeći ravnu dionicu, dugu četvrt milje (ili više). Utrka je to koja kod onih najbržih traje ispod 10 sekundi, a za mnoge pobjeda nema veliko značenje. 

Lovecars i Tiff Needell odlučili su organizirati malo drugačiju utrku. Sučelili su dva bolida koja dijeli 30 godina inženjerstva i tehnološkog razvoja, ali zato imaju i brojne poveznice. Ona najočitija je da su auti snova, a potom i da ih pokreće twinturbo V8 motor. I tu, otprilike, sličnosti staju.

Ferrari F40 nije potrebno posebno predstavljati. Pokreće ga 2.9 V8 s 485 KS i 577 Nm, a mjenjač je ručni. Do 100 kilometara na sat treba nešto više od četiri sekunde, a ne posustaje sve do 320 km/h. 

McLaren P1 je na sceni već sedam godina, ali je i za današnje pojmove jedan od tehnološki najnaprednijih automobila. I najbržih. S 916 KS i 900 Nm je gotovo duplo snažniji od Ferrarija. Sto kilometara na sat uhvati za 2,8 sekundi, a vozi sve do 350 km/h.

(Index Auto) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...