PROTIV UPALE SINUSA: Pomagač iz špajza od dvadesetak feninga

Ispiranje nosa slanom vodom drevni je običaj iz ajurvede koje su jogiji koristili još prije nekoliko hiljada godina za zdravlje tog organa.

  • Zdravlje

  • 24. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 0

Ta praksa, poznatija po imenu jala neti, sprečava nastanak infekcija u sinusima, razrjeđuje sluz, smanjuje upalu i natečenost sluznice, ali i uklanja alergene iz nosa te tako olakšava disanje.

Za ispiranje se obično koriste posude u obliku čajnika, popularne po imenu neti, ili, pak, moderne verzije tuševa za nos, kakve je moguće kupiti u apotekama.

Prije upotrebe, posude se steriliziraju vrućom vodom, a potom napune fiziološkom otopinom, odnosno prokuhanom vodom u kojoj smo otopili so.

Dopustite da prokuhana voda dosegne sobnu temperaturu prije nego što je krenete ulijevati u nos.

Nagnite glavu na stranu, prislonite ispupčeni dio posude uz jednu nosnicu te lagano pustite tekućinu da prođe kroz nos te iscuri kroz drugu nosnicu.

Ponovite isti postupak i s drugom nosnicom, po mogućnosti nad umivaonikom ili kadom kako ne biste uneredili dom.

Ispušite nos kada potrošite svu tekućinu u posudi.

Imajte na umu da nepravilno korištenje posuda za ispiranje može povećati rizik od infekcija u nosu. Upravo zato za ispiranje koristite samo prokuhanu vodu te posude koje ste dobro sterilizirali prije korištenja.

Ako imate osjetljive sinuse i česte upale nosa, posavjetujte se sa svojim ljekarom prije nego što se odlučite na ispiranje nosa ovom ajurvedskom metodom.

(SB/Zadovoljna.hr)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...