LUFTHANSA PREDVIĐA SPOR OPORAVAK AVIOSAOBRAĆAJA U EX-YU: Evo šta se očekuje za Međunarodni aerodrom Sarajevo

Aviokompanija ovog decembra neće više imati letove za Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu, a operacije do Zagreba i Sarajeva privremeno su obustavljene do ljeta 2021.

  • Ekonomija

  • 24. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 1

Njemački avioprijevoznik Lufthansa očekuje vrlo spor oporavak potražnje nakon što je pandemija koronavirusa ponovo dobila na zamahu. Ova aviokompanija samo u decembru smanjit će broj svojih operacija na tržištima bivše Jugoslavije za 73,8 posto, dok će kapacitet biti smanjen za 78,4 posto, odnosno 64,296 mjesta manje, javlja EX-YU aviation.

Ovog decembra aviokompanija više neće imati letove za Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu, a operacije do Zagreba i Sarajeva privremeno su obustavljene do ljeta 2021.

Prijevoznik je također privremeno otkazao letove iz Minhena za Beograd i Ljubljanu, međutim nastavlja da održavaju operacije od Frankfurta do Ljubljane i Beograda.

Njemački se prijevoznik nada da će tokom sljedeće godine dostići otprilike polovinu svojih kapaciteta prije krize.

Ovog decembra aviokompanija će obaviti 41 let za Beograd, nudeći 5.718 jednosmjernih sjedišta, što manje za 108 letova i 16.478 sjedišta u odnosu na prošlu godinu.

Tokom mjeseca, Lufthansa će biti peta najveća aviokompanija koja leti sa aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, iza Air Serbia, Wizz Air, Montenegro Airlinesa i Turkish Airlinesa.

U 2019. godini bio je treći po veličini po kapacitetu i četvrti po letovima. U Ljubljani će aviokompanija ponuditi 32 leta sljedećeg mjeseca i 3.130 sjedećih mjesta, u odnosu na 91 let i 8.190 sjedišta u decembru 2019.

Od pet aviokompanija koje planiraju letjeti do glavnog grada Slovenije sljedeći mjesec, Lufthansa će zadržati poziciju najveće u pogledu broja ponuđenih letova, dok će sada ponuditi i najveći kapacitet, jer su 2019. godine zaostajali za easyJetom.

Njemački prijevoznik neće sljedeći mjesec letjeti za Zagreb i Sarajevo. U 2019. godini održao je 107 letova i ponudio 11.530 sjedišta glavnom gradu Hrvatske, dok je obavio 29 letova i stavio 4.798 mjesta na prodaju u Bosni i Hercegovini u decembru prošle godine.

Lufthansa je bila druga najveća aviokompanija po učestalosti i kapacitetu prošle godine na aerodromu Franjo Tuđman, iza Croatia Airlinesa, dok je bila četvrta po kapacitetu u Sarajevu, iza Turkish Airlinesa, Austrian Airlinesa i Pegasusa, te peta po učestalosti.

Lufthansa očekuje da će kapacitet u prvom kvartalu 2021. godine iznositi do 25 posto nivoa prije krize.

"Možda bi oporavak na 50 posto od nivoa prije krize mogao biti moguć sljedeće godine, a možda čak i do 60 posto s poslovnim putovanjima koja se vraćaju u jesen 2021", navode u njemačkoj aviokompaniji, ističući da se te nade temelje na pretpostavci da pandemija se može riješiti vakcinama i širokim ispitivanjima početkom sljedeće godine.

Pouzdane prognoze zasad ostaju nemoguće, ali rezervacije za privatna putovanja u junu naredne godine blizu su nivoa prije krize i već su iznad njih određenih dana u septembru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...