ADVOKAT FERAGET DIGAO DRŽAVU NA NOGE: "Kutija zla se mora jednom otvoriti, a u njoj ima svega. Jasno mi je..."

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine održao je danas sjednicu u predmetu "Dženan Memić". Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je nakon sjednice da bi revolucionarna odluka bila da Vrhovni sud odbaci ovu žalbu, jer kako je istaknuo, kriminalcima nije mjesto u Tužilaštvu.

  • Društvo

  • 24. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 1

On je ocijenio da tužilac koji ulaže žalbu - iako je svjestan da je dva puta promašio metu, a u žalbi tvrdi da je pogodio usridu - nije u stanju da obavlja temeljnu djelatnost tužioca.

"Stidi se državo BiH. Dženan i David su ubijeni. Stidi se što imaš u tužilaštvima kriminalce umjesto tužilaca. Popravljaj to što prije, to ti je poruka iz EU i dobit ćeš je u decembru ponovo", poručio je danas.

Feraget je u razgovoru za Radiosarajevo.ba rekao da se nada da će žalba biti odbijena, a, i ako ne bude, opet će biti oslobađajuća presuda kao i do sada, a to je novih potrošenih 100-200 hiljada maraka. Onda i EU može reći kandidatski status neće dobiti do 2022. godine.

"Nama je ovakvim vođenjem predmeta usluga učinjena, učinjena nam je lažnom istragom. Ista je situacija i u slučaju Davida Dragičevića", rekao je Feraget.

On ističe da se nadaju da će odluka Vrhovnog suda FBiH biti u roku od mjesec dana i dodaje da ako se uzme u obzir koliko se već vremena spis nalazi u sudu i da imaju samo jedan novi dokaz, posao se može završiti i za sedam dana.

"Kutija zla se mora jednom otvoriti, a u njoj ima svega. Jasno mi je zašto je ne žele otvoriti, jer nisu samo Dženan i David, ima tu puno nerasvjetljenih i neistraženih slučajeva, a ja radim samo na ova dva neistražena. Cilj nam je da otvorimo tu kutiju, a onda će početi 'padati glave'. Ovdje je ulog ogroman, jer kada dođe do padanja ništa više neće biti isto u državi", zaključio je Feraget.

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru ove godine ponovo Seferoviće proglasio nevinim. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

S obzirom da je Vrhovni sud FBiH jednom već usvojio žalbu Federalnog tužilaštva nakon prvostepene oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću, te naložio novo saobraćajno vještačenje i ponovno suđenje, ovog puta postoje dvije moguće opcije.

Sud može odbiti žalbu i potvrditi oslobađajuću presudu ili je usvojiti. U slučaju da usvoji žalbu, tada Vrhovni sud odlučuje bez vraćanja predmeta Kantonalnom sudu u Sarajevu.

(Radiosarajevo.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...